Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Το μισογεμάτο ποτήρι


Γεια σας φίλες και φίλοι
Το θέμα των συναισθημάτων είναι πολύ σοβαρό, τόσο για την υγεία, όσο και για την ζωή ολόκληρη,  γι αυτό έχω κάνει και συνεχίζω να κάνω τόσα σεμινάρια σχετικά με αυτό, πέρα από όσα έχω γράψει, μέχρι τώρα,  στα βιβλία και το blog μου.
Μία καινούργια ιατρική έρευνα, έδειξε για άλλη μια φορά τη μεγάλη σημασία που έχει το θετικό συναίσθημα για την υγεία.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν ασθενείς με χρόνια στηθάγχη (πόνο από μειωμένη αιμάτωση της καρδιάς) που είχαν υποστεί διάνοιξη των αγγείων της καρδιάς χωρίς επιτυχία, δίνοντάς τους ένα φάρμακο με το όνομα ranolazine ή εικονικό φάρμακο (placebo), για να δουν αν η θεραπεία, εικονική ή πραγματική, θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη των ασθενών αυτών για περαιτέρω επεμβάσεις και νοσοκομειακές εισαγωγές.

Τους 2.389 ασθενείς, μοίρασαν σε ομάδες ανάλογα με τις απαντήσεις που
έδωσαν αυτοί όταν τους προτάθηκε να πουν την φράση « είμαι αισιόδοξος για το μέλλον μου και την επάνοδό μου σε μία φυσιολογική ζωή». Ποσοστό 33,2% απάντησαν έντονα θετικά και θεωρήθηκαν οπτιμιστές, 42,4% απλά συμφώνησαν, 19,1% ήταν αναποφάσιστοι και 5,2% διαφώνησαν.

Στην παρακολούθηση αυτών των ασθενών, παρατηρήθηκε πως οι οπτιμιστές είχαν ήδη πριν την έναρξη της παρακολούθησης λιγότερα προβλήματα υγείας από τους υπόλοιπους (καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακά επεισόδια, διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια)  και στη συνέχεια μικρότερο ποσοστό εισαγωγών σε νοσοκομεία και ανάγκης επανάληψης επεμβάσεων στα αγγεία τους.

Δεν χωράει αμφιβολία πως τα αρνητικά συναισθήματα βλάπτουν σοβαρά την υγεία, γιατί, όπως πολλές φορές σας έχω εξηγήσει έχουν την βάση τους σε κάποιο φόβο και λειτουργούν στον οργανισμό σαν στρες. Τα θετικά συναισθήματα κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Όχι μόνον δεν δημιουργούν την αντίδραση του στρες στον οργανισμό, αλλά αυξάνουν επίσης και την αντοχή εκείνου στα στρες της ζωής.

Το ότι η αισιοδοξία βοηθάει την υγεία δεν νομίζω πως αφορά μόνον τους καρδιολογικούς ασθενείς. Οι έρευνες γίνονται κάθε φορά με κάποιο ιδιαίτερο κομμάτι του πληθυσμού, ωστόσο ο ρόλος των συναισθημάτων στην υγεία είναι πια ξεκάθαρος επιστημονικά. Οδηγεί αυτός σε επιδείνωση ή βελτίωση της υγείας και της ζωής, ανάλογα με το είδος των συναισθημάτων.

Είναι στο χέρι μας να βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο… Πρέπει να το μάθουν και να πειστούν γι αυτό όλο και περισσότεροι ανάμεσά μας…

Με αγάπη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.