Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Βλαστοκύτταρα για την βελτίωση της όρασης


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πολλές φορές σε προηγούμενα άρθρα μου σας έχω μιλήσει για την αναγεννητική ιατρική. Σας έχω πει πόσο σπουδαίο θεωρώ τον ρόλο της στην ιατρική της εποχή μας. Είναι ένας από τους πιο ελπιδοφόρους κλάδους της ιατρικής. Όλη αυτή τη σειρά άρθρων μπορεί όποιος το επιθυμεί να διαβάσει κάνοντας κλικ εδώ.

Οι ερευνητές της ειδικότητας αυτής, ασχολούνται με την δημιουργία υγειών ιστών, όπου αυτοί πάσχουν, με τη χρήση βλαστοκυττάρων. Τα βλαστοκύτταρα είναι τα αρχέγονα κύτταρα που στην εμβρυική ζωή μετατρέπονται σε όλο και πιο
ώριμα και εξειδικευμένα κύτταρα, καθώς το έμβρυο αναπτύσσεται. Έχουν δηλαδή την ικανότητα να μετατρέπονται σε όλων των ειδών τα κύτταρα στον οργανισμό.
Τέτοια βλαστοκύτταρα, υπάρχουν ακόμη μέσα στον οργανισμό των ενηλίκων, βέβαια. Θα μπορούσαν αυτά, να αντικαταστήσουν με καινούργια, όποια κύτταρα για κάποιον ή κάποιους λόγους πάσχουν στο σώμα μας. Γιατί άραγε δεν το κάνουν μόνα τους αυτό και χρειάζεται να τα τοποθετήσουμε εμείς στην περιοχή της βλάβης, προκειμένου να την επιδιορθώσουν, όπως κάνουν οι επιστήμονες που ασχολούνται με την αναγεννητική ιατρική;

Η ταπεινή μου άποψη είναι, πως οι λόγοι (εξωγενείς και ενδογενείς) που οδήγησαν σε βλάβη τα κύτταρα του οργανισμού, εμποδίζουν και τα βλαστοκύτταρα να κάνουν το έργο τους (την επιδιόρθωση της βλάβης).
Τα βλαστοκύτταρα που αναπτύσσουν και πολλαπλασιάζουν στο εργαστήριο οι επιστήμονες, γίνονται σίγουρα πιο ανθεκτικά και βοηθούν στην ανάπλαση του κατεστραμμένου  ιστού στον οποίο τοποθετούνται. Αν ωστόσο οι παράγοντες που οδήγησαν στην βλάβη, εξωγενείς ή ενδογενείς (συναισθήματα) παραμένουν οι ίδιοι, πολύ φοβάμαι πως και τα νέα βλαστοκύτταρα δεν θα έχουν βελτιωτικό αποτέλεσμα.
Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που ανάμεσα σε αυτούς που συμμετέχουν στα πειράματα, άλλοι έχουν πολύ καλά αποτελέσματα και άλλοι όχι. Όλα αυτά μένει να ερευνηθούν και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να βγουν συμπεράσματα. Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που θα ωφεληθούν, στο μεταξύ, από αυτή την νέα ιατρική ειδικότητα.

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε προσπάθεια βελτίωσης με βλαστοκύτταρα της όρασης σε δύο άτομα που έπασχαν από εκφύλιση ωχράς κηλίδας, μια εκφυλιστική νόσο των ματιών της τρίτης ηλικίας που οδηγεί σε τύφλωση. Και οι δύο, όπως δηλώνουν οι ερευνητές, είδαν βελτίωση στην όρασή τους!

Πρέπει πολλά να περιμένουμε από την αναγεννητική ιατρική, όπως σας έχω ξαναπεί. Οι έρευνες των επιστημόνων που ασχολούνται με αυτήν γίνονται όλο και περισσότερες. Ενδιαφέροντα είναι τα αποτελέσματα και σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Με αγάπη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.