Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Το θαυματουργό μπρόκολο


 Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Η παλιότερη άποψη πως ο εγκέφαλος δεν μπορεί να αναπτυχθεί μετά από μία ηλικία, έχει από καιρό αλλάξει. Τώρα ξέρουμε πως τα εγκεφαλικά κύτταρα μπορούν να αναγεννηθούν σε κάθε ηλικία και αυτή η γνώση δίνει πολλές ελπίδες σε όσους πάσχουν από νευροεκφυλιστικά νοσήματα. 
  
Έρευνες έχουν δείξει πως η σωματική άσκηση βοηθάει πολύ σε αυτό, όπως και οι ασκήσεις του νου, η μουσική και διάφορες ουσίες που περιέχονται σε τροφές, όπως η πολύ γνωστή «κουρκουμίνη», το κίτρινο αυτό μπαχαρικό που αποτελεί την βάση του κάρυ, που χρησιμοποιείται πολύ στην Ινδική κουζίνα.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως και το συστατικό «σουλφοραπάνη» που απαντάται
στα ανθοκραμβοειδή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών) βοηθάει στην αναγέννηση των εγκεφαλικών κυττάρων. Παράλληλα, η ουσία αυτή (που έχει βρεθεί να βοηθάει σε 200 περίπου διαφορετικές παθολογικές καταστάσεις) βοηθάει στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, της φλεγμονής, της διαταραγμένης ομοιόστασης του ασβεστίου και τον θάνατο των νευρικών κυττάρων. Καταστάσεις που συνυπάρχουν και επιδεινώνουν τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα.

Ο καλύτερος τρόπος να πάρει κάποιος αρκετή ποσότητα σουλφοραπάνης είναι η κατανάλωση φύτρων μπρόκολου, λένε οι ερευνητές. Σε αυτά η πιο πάνω ουσία βρίσκεται σε μεγαλύτερη ποσότητα απ΄ότι στο ώριμο φυτό.

Δεν είναι δύσκολο να έχει κάποιος φύτρα μπρόκολου στο παράθυρο της κουζίνας του, για να τα προσθέτει στις σαλάτες του, ξέρετε. Η μέθοδος παραγωγής τους είναι όμοια με αυτή που κάναμε παιδιά με τις φακές. Θυμάστε που βάζαμε φακές επάνω σε βρεγμένο βαμβάκι και τις βλέπαμε να φυτρώνουν; Το ίδιο ακριβώς μπορεί να κάνει κάποιος με τους σπόρους του μπρόκολου.
Υπάρχει και άλλος τρόπος: Πάρτε σπόρους μπρόκολου βιολογικούς, βάλτε τους σε ένα γυάλινο βάζο, γεμίστε το με νερό, κουνήστε το λίγο να βραχούν καλά όλοι οι σπόροι και μετά αδειάστε το νερό. Αφήστε το βάζο με τους βρεγμένους σπόρους πλαγιαστό στο πρεβάζι του παραθύρου σας, για να έχουν αρκετό φως.  Επί 3-4 συνεχείς ημέρες, επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με καθαρό νερό. Στη συνέχεια περιμένετε να δείτε τα πρώτα φύτρα να δημιουργούνται μέσα στο βάζο σας, έτοιμα για τις σαλάτες σας.

Με αγάπη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.