Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Τι κοινό έχουν το σκόρδο και το μπρόκολο;


Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Το ξέρετε πως προκειμένου να έχετε, χρησιμοποιώντας το σκόρδο στη μαγειρική σας, όλα τα καταπληκτικά του οφέλη για την υγεία σας, είναι καλύτερο να το λιώνετε χτυπώντας το με ένα μαχαίρι και μετά να το κομματιάζετε ή να το λιώνετε στο ειδικό εργαλείο, και να το αφήνετε 5-10 λεπτά να μείνει έτσι, πριν το προσθέσετε στο φαγητό που μαγειρεύετε;

Αφήνοντας το λιωμένο σκόρδο να μείνει για λίγο πριν το μαγειρέψουμε, δίνουμε την ευκαιρία στο ένζυμό του «αλλιινάση» να ελευθερωθεί και να μετατρέψει  το συστατικό του «αλιίνη» τελικά σε  «αλλισίνη», μια ουσία που ευθύνεται για όλα τα οφέλη, που προκαλεί το σκόρδο στην ανθρώπινη υγεία.

Ρίχνοντας το σκόρδο αμέσως μετά το κόψιμο ή λιώσιμό του στη κατσαρόλα μας,
μειώνουμε κατά πολύ τα καταπληκτικά του οφέλη, κάποια από τα οποία είναι:
  •   Η βελτίωση της λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος και της κυκλοφορίας (μειώνει την πηκτικότητα του αίματος, την δημιουργία πλάκας, τα επίπεδα των λιπιδίων και την αρτηριακή πίεση)
  •      Η μείωση της φλεγμονής (μειώνει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας και άλλων νοσημάτων που συνδέονται με φλεγμονή)
  •         Η βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος ( το σκόρδο έχει αντιβακτηριακές, αντιμυκητιασικές και αντιπαρασιτικές ιδιότητες)
  •         Η αντικαρκινική του ιδιότητα (βρέθηκε να είναι επωφελές για καρκίνους του εγκεφάλου, του πνεύμονα, του μαστού, του στομάχου και του παγκρέατος)

Πρόσφατα επιστήμονες παρατήρησαν πως κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το μπρόκολο. Και αυτό το λαχανικό διατηρεί πολύ καλύτερα τις ευνοϊκές για την υγεία ιδιότητές του όταν αφήνεται ψιλοκομμένο να μείνει για λίγο, πριν μαγειρευτεί. Και σε αυτό το λαχανικό ένζυμα δραστηριοποιούνται με το κόψιμό του και μετατρέπουν τα συστατικά του σε άλλα, περισσότερο ωφέλιμα για τον οργανισμό.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος του μπρόκολου ήταν να μείνει αυτό ψιλοκομμένο περίπου 90 λεπτά, και στη συνέχεια να μαγειρευτεί γρήγορα, μαζί με άλλα λαχανικά σε τηγάνι ή γουόκ. Ο γνωστός γρήγορος τρόπος μαγειρέματος «στιρ φράι», που σημαίνει τηγανίζω ανακατεύοντας συνεχώς (με πολύ λίγο λάδι)…

Αυτό το μαγείρεμα του μπρόκολου, μαζί με το ανάλογο σκόρδο,  είναι ιδανικό για μακαρονάδες, αλλά και για γλυκόξινα μίγματα λαχανικών ( ψιλοκομμένο λάχανο άσπρο και κόκκινο, κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριές, μανιτάρια, με τη προσθήκη λίγης μαρμελάδας και λίγου ξυδιού από ρύζι) επάνω σε ρύζι μπασμάτι (Κινέζική κουζίνα). Δοκιμάστε τα.

Με αγάπη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.