Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Πόσα τσιγάρα καπνίζετε την ημέρα;

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Ούτε ένα την ημέρα!
Είναι πολλοί οι καπνιστές που πιστεύουν πως αν μειώσουν τα τσιγάρα τους σε 2-5 την ημέρα δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο να αρρωστήσουν από αυτά.
Αυτό μπορεί να ισχύει, ίσως, για τους καρκίνους. Όχι όμως και για τα καρδιαγγειακά νοσήματα (καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια).

Πρόσφατη έρευνα έδειξε, πως ακόμη και ένα τσιγάρο την ημέρα, αυξάνει τον κίνδυνο γι αυτά και  όπως λέει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας  Dr Allan
Hackshaw (University College London, UK), δεν πρέπει να επαναπαύονται οι καπνιστές όταν απλώς μειώνουν τα τσιγάρα που καταναλώνουν ημερησίως. Πρέπει να σταματήσουν το κάπνισμα τελείως, αν θέλουν να προστατεύσουν την υγεία τους.

Ακόμη και ένα μόνον τσιγάρο την ημέρα αν καταναλώνει κάποιος,  αυξάνει ο κίνδυνος νόσησης κατά 50 – 70%! και τα αποτελέσματα είναι ακόμη χειρότερα για τις γυναίκες!

Η αυξημένη νοσηρότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα στα άτομα που κάπνιζαν λίγα τσιγάρα την ημέρα, είχε από το 1990 παρατηρηθεί, αλλά δεν είχε δοθεί η πρέπουσα προσοχή στο θέμα από τους γιατρούς, λένε οι ερευνητές.
Η νέα έρευνα όμως, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ακόμη και το ένα τσιγάρο την ημέρα είναι καταστροφικό για την υγεία των αγγείων. Σε σύγκριση με αυτούς που δεν καπνίζουν καθόλου, το ένα τσιγάρο την ημέρα αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 45% στους άντρες, και φτάνει το 75% όταν ελέγχθηκαν και άλλοι παράγοντες  (όπως η ηλικία, το φύλο κ.λπ) ενώ στις γυναίκες τα αντίστοιχα ποσοστά βρέθηκαν 57% και 117% !

Το ευτύχημα είναι, όπως λένε οι ερευνητές, πως όσον αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το όφελος από την διακοπή του καπνίσματος εμφανίζεται σύντομα (μέσα σε 2-3 χρόνια μετά την διακοπή) ενώ για τους καρκίνους ο κίνδυνος παραμένει για τουλάχιστον μία δεκαετία.

Σκεφθείτε τα καλά, φίλες και φίλοι όλα τα πιο πάνω, καθώς πάτε να ανάψετε ένα τσιγαράκι για να … χαλαρώσετε (!) όπως νομίζετε. Μόνον χαλάρωση δεν σας προσφέρει το κάπνισμα. Αντίθετα καταστρέφει την υγεία σας.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.