Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Τι μας κάνει ευτυχισμένους

Γεια σας
Διάβασα πρόσφατα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Moran Cerf, ενός Αμερικανού νευροεπιστήμονα, και θεώρησα καλό να σας ενημερώσω.
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του Cerf, ο καλύτερος τρόπος για να είμαστε ευτυχισμένοι δεν είναι οι εμπειρίες, τα υλικά αγαθά ή φιλοσοφική ενασχόληση. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το με ποιον ξοδεύουμε τον καιρό μας. Ποιους δηλαδή διαλέγουμε να έχουμε δίπλα μας.

Όπως λέει ο Cerf, ο εγκέφαλος καταναλώνει ενέργεια καθώς εμείς προσπαθούμε να πάρουμε τις συνηθισμένες καθημερινές μας αποφάσεις. Νομίζουμε πως είναι
κάτι εύκολο, και όμως ο εγκέφαλος προκειμένου να πάρει μια απλή απόφαση, ακόμη και το να επιλέξει ποιο φαγητό να παραγγείλει σε ένα εστιατόριο, κάνει συνδέσεις πολλές ανάμεσα στη τωρινή λογική μας και σε καταγραφές που υπάρχουν στο υποσυνείδητο, ενώ επηρεάζεται και από τις καταστάσεις που τον περιτριγυρίζουν. Καταναλώνει έτσι, συνεχώς ενέργεια, και όπως λέει ο πιο πάνω νευροεπιστήμονας, ο εγκέφαλος έχει περιορισμένη ενέργεια αφιερωμένη στη λήψη αποφάσεων.

Οι περισσότεροι νομίζουν πως παίρνοντας οι ίδιοι αποφάσεις για τη ζωή τους, οδηγούνται στην ευτυχία, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια κατά τον Cerf, γιατί, υπάρχουν πολλοί λόγοι που μας μπερδεύουν και παίρνουμε τελικά λανθασμένες αποφάσεις, ενώ συγχρόνως καταναλώνουμε μεγάλο ποσό από την ενέργεια του εγκεφάλου μας.

Στις έρευνές του ο νευροεπιστήμονας αυτός του πανεπιστημίου Northwestern, διαπίστωσε πως στους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά, οι εγκέφαλοί τους συγχρονίζονται. Παράγουν δηλαδή κύματα ίδιας συχνότητας.  Λέει ο ίδιος, πως ο εγκέφαλός μας συγχρονίζεται με αυτόν των ανθρώπων που διαλέγουμε να έχουμε δίπλα μας και εκείνοι έχουν επάνω στη ζωή μας μία επίδραση που ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε… Γι αυτό και συμβουλεύει να διαλέγουμε με προσοχή τους ανθρώπους με τους οποίους κάνουμε συχνή παρέα, αφήνοντας μέρος των μικρών αποφάσεων για τη ζωή μας σε αυτούς (όπως, π.χ., το ποιο εστιατόριο να διαλέξουμε για την έξοδό μας) ώστε να μη σπαταλάμε άσκοπα την ενέργεια του δικού μας εγκεφάλου...

Το άρθρο μου θύμισε τις συμβουλές της μητέρας  μου… Πολύ συχνά μου συνιστούσε να προσέχω τις φίλες με τις οποίες έκανα παρέα… Όλα τα ξέρει ο άνθρωπος, όσα οι ερευνητές ανακαλύπτουν σιγά-σιγά σχετικά με την λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Η γνώση υπάρχει μέσα μας… Αυτό είναι που ονομάζουμε «λαϊκή σοφία»…
Ωστόσο υπάρχει ένα ερώτημα που δεν απάντησε με τις έρευνές του ο Cerf. Ανάμεσα σε δύο εγκεφάλους που ο ένας λειτουργεί σε κύματα χαλάρωσης (άλφα, θήτα) και ο άλλος σε κύματα διέγερσης (βήτα, γάμμα) ποιος θα επηρεάσει ποιον;;;
Από την προσωπική μου εμπειρία πιστεύω πως πάντα οι εγκέφαλοι που λειτουργούν στα κύματα χαλάρωσης, επηρεάζουν τους άλλους και τους χαλαρώνουν. 
Ίσως έμμεσα κάτι τέτοιο εννοούσε και ο πιο πάνω νευροεπιστήμονας συνιστώντας να βρισκόμαστε συχνά με ανθρώπους που μας αρέσει η παρέα τους. Γιατί προφανώς, αφού μας αρέσει η παρέα τους, αυτή θα μας χαλαρώνει και θα μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ευτυχείς.

Διαλέξτε με προσοχή, λοιπόν, φίλες και φίλοι μου, τις παρέες σας…

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.