Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Ιοί επηρεάζουν και τα μικρόβια του εντέρου μας...

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για τα μικρόβια του εντέρου μας (μικροβίωμα του εντέρου), πολλές φορές σας έχω μιλήσει και επισημάνει την τεράστια σημασία που έχουν για την υγεία μας γενικά, σύμφωνα με την νεότερη ιατρική.
Όταν η αναλογία των ωφελίμων μικροβίων προς τα βλαβερά είναι σωστή, το έντερό μας λειτουργεί σωστά, τα τοιχώματά του είναι γερά και οι τροφές μέσα σε αυτό αποδομούνται, απορροφώνται τα χρήσιμα συστατικά και αποβάλλονται τελικά από αυτό οι υπόλοιπες άχρηστες ουσίες. Σημαντικότατη η καλή κατάσταση του εντερικού τοιχώματος γι αυτές τις λειτουργίες. Εάν το τοίχωμα αυτό δεν είναι γερό,
δημιουργούνται κενά, από τα οποία τοξικές ουσίες όπως και βλαβερά μικρόβια βγαίνουν έξω από το έντερο και μεταφερόμενα με το αίμα μας σε διάφορες περιοχές του  σώματος τις βλάπτουν.

Κάπως έτσι, με απλά λόγια, λειτουργεί το λεγόμενο “leaky gut syndrome” (σύνδρομο διαρρέοντος ή διαπερατού εντέρου), στο οποίο αποδίδονται στην εποχή μας αρκετά νοσήματα από πολλούς ερευνητές. Η χρόνια φλεγμονή που έχει βρεθεί να βρίσκεται κάτω από τη δημιουργία νοσημάτων όπως η νόσος Alzheimers, διάφορες καρδιοπάθειες, καρκίνοι, φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, έχει αποδοθεί, από διάφορους ερευνητές, σε τέτοια βλάβη του εντερικού τοιχώματος και έξοδο προς τα διάφορα όργανα τοξινών και βλαβερών μικροβίων από το έντερο.
Η κατάσταση και η αναλογία των ειδών των μικροβίων μέσα στο έντερό μας, όπως πολλές φορές σας έχω εξηγήσει, εξαρτάται τόσο από τις τροφές όσο και από τον ψυχισμό μας και γενικότερα την σωστή διαχείριση του στρες στη ζωή μας.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως ιοί  που προσκολλώνται επάνω σε  βακτήρια (μικρόβια) αλλάζοντας τη λειτουργία τους και ονομάζονται «βακτηριοφάγοι», τους οποίους θεωρούσαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες μη παθογόνους για τον ανθρώπινο οργανισμό, μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες τέτοιου διαπερατού εντέρου επηρεάζοντας τον μικροβιακό πληθυσμό του εντέρου.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Gut Pathogens και οι ερευνητές τα θεωρούν σημαντικά, γιατί μπορεί θεραπείες που θα στοχεύσουν στην καταστροφή αυτών των βακτηριοφάγων ιών στο έντερο να βοηθήσουν στην θεραπεία νοσημάτων σαν αυτά που αναφέρθηκαν στην αρχή του άρθρου αυτού, που μέχρι τώρα θεωρούνται ανίατα, ενώ συγχρόνως αυτή η διαπίστωση μπορεί να σημαίνει πως τα νοσήματα αυτά είναι μεταδοτικά...

Η ανακάλυψη αυτή είναι πολύ πρόσφατη και έρευνες για την επίδραση που η αντίδραση του στρες του οργανισμού μπορεί να έχει επάνω στη δράση αυτών των βακτηριοφάγων ιών, δεν έχουν ακόμη γίνει. Θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά, προκειμένου να σας ενημερώσω σχετικά…
Είναι όμως εκπληκτικό το ταξίδι της ιατρικής στην εποχή μας!

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.