Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Η διατροφή επηρεάζει τον εγκέφαλό μας

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Το τι τρώμε, όλοι γνωρίζουμε πως έχει άμεση επίπτωση στη λειτουργία του πεπτικού μας σωλήνα. Πολλές φορές έχουμε συζητήσει σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα το θέμα της διατροφής και της σύνδεσής της με τον μικροβιακό πληθυσμό  του εντέρου που είναι υπεύθυνος για την καλή του λειτουργία αυτού του τελευταίου.

Θα θυμάστε πως σας έχω εξηγήσει παλαιότερα ότι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες λειτουργούν σαν πρεβιοτικά, σαν τροφή δηλαδή για τα ωφέλιμα μικρόβια του εντέρου. Ενώ τροφές με προβιοτικά, όπως το κεφίρ, το γνήσιο γιαούρτι, το
ψωμί με προζύμι και το ξινολάχανο ενισχύουν με ωφέλιμα μικρόβια τον μικροβιακό πληθυσμό του εντερικού μας σωλήνα και βελτιώνουν τη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.

Τα διάφορα εσωτερικά μας όργανα όμως, έχουν άμεση επαφή με τον εγκέφαλο, από τον οποίο παίρνουν εντολές για τη λειτουργία τους, αφού πρώτα στείλουν εκείνα σε αυτόν πληροφορίες για την δική τους κατάσταση. Τα πάντα είναι συνδεδεμένα στον οργανισμό μας. Τίποτα δεν λειτουργεί μόνο του.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει, πως τα σήματα που φτάνουν στον εγκέφαλο από το πεπτικό μας και οι πληροφορίες που αυτά περιέχουν, επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μία από αυτές που έγινε σε γυναίκες που κατανάλωναν καθημερινά γιαούρτι πλούσιο σε προβιοτικά συγκριτικά με άλλες που δεν έτρωγαν αυτή την τροφή, έδειξε σημαντικές διαφορές στη λειτουργία του εγκεφάλου τους.
Όλες οι γυναίκες ελέγθηκαν με μαγνητική τομογραφία μετά από 4 εβδομάδες παρακολούθησης της διατροφής τους, τόσο σε συναισθηματική φόρτιση όσο και σε ηρεμία. Στις γυναίκες που έτρωγαν τα προβιοτικά παρατηρήθηκε, συγκριτικά με τις άλλες, μεγάλη αλλαγή της λειτουργίας του εγκεφάλου τους σε περιοχές που έχουν σχέση με το συναίσθημα, την γνωστική ικανότητα και την αίσθηση. Οι ερευνητές παραξενεύθηκαν από τις πολλές περιοχές του εγκεφάλου που παρουσίασαν αλλαγές, όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση του πανεπιστημίου UCLA, επιστήμονες του οποίου έκαναν την έρευνα.

Δεν επηρεάζει, η διατροφή μας μόνον τον μεταβολισμό μας, όπως νομίζαμε. Επηρεάζει και το πώς αισθανόμαστε και σκεπτόμαστε…
Γι αυτό σας επαναλαμβάνω, και ας γίνομαι κουραστική, πως μία πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή (λαχανικά φρούτα, όσπρια, ξηροί καρποί και αναποφλοίωτοι σπόροι), λίγα μικρά ψάρια πλούσια σε ω3 λιπαρά (σαρδέλες, γαύρος, ρέγγα), καθώς και τροφές πλούσιες σε προβιοτικά σαν αυτές που αναφέρθηκαν πιο πάνω, είναι ότι καλύτερο μπορεί να φάει κανείς για να βοηθήσει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου του και την ψυχική του ισορροπία.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.