Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Η συμπαντική σύνδεσή μας

Γεια σας φίλες και φίλοι
Ο ρυθμός με τον οποίο χτυπάει η καρδιά μας δεν είναι σταθερός. Αυξάνει αυτός λίγο κατά την εισπνοή μας και μειώνεται κατά την εκπνοή μας. Αυξάνει επίσης όταν κάνουμε κάποια εργασία και μειώνεται όταν ξεκουραζόμαστε. Ο λόγος είναι προφανής. Η καρδιά σαν έξυπνο όργανο λειτουργεί κάθε στιγμή με βάση τις ανάγκες του σώματος σε ενέργεια (οξυγόνο).
Αυτή η αυξομείωση της ταχύτητας του καρδιακού ρυθμού ονομάζεται
«μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού – Heaart Rate Variability (HRV)». Η διαφορά αυτή είναι δείκτης της λειτουργίας του λεγόμενου «αυτονόμου» νευρικού μας συστήματος. Των νεύρων δηλαδή με τα οποία μεταφέρονται από τον εγκέφαλο στο σώμα τα μηνύματα του στρες και της χαλάρωσης.
Όσο πιο μεγάλη η διαφορά τόσο καλύτερα λειτουργεί το σύστημα αυτό και τόσο ευκολότερα επανέρχεται στην χαλάρωση το σώμα μετά από κάθε στρεσογόνο κατάσταση, πράγμα πολύ καλό για την υγεία.

Στο Ινστιτούτο Heartmath της Αμερικής, για τις έρευνες του οποίου σας έχω μιλήσει αρκετές φορές, έγινε τελευταία μία νέα έρευνα  κατά την οποία παρακολούθησαν επί ένα ολόκληρο μήνα την μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού σε μία ομάδα ατόμων που ζούσαν σε διαφορετικές περιοχές. Σε αυτό το διάστημα, έτυχε να συμβούν διάφορες σημαντικές αλλαγές στην ηλιακή και την κοσμική ακτινοβολία και στο μαγνητικό πεδίο της γης γενικότερα, συνθήκες τις οποίες κατέγραφαν επίσης οι ερευνητές κατά την περίοδο αυτή.
Όταν στο τέλος αυτού του μήνα καταγραφής μελέτησαν και συσχέτισαν οι ερευνητές τα αποτελέσματα των μετρήσεών τους, παρατήρησαν με έκπληξη πως…
1. οι ρυθμοί της καρδιακής μεταβλητότητας  συγχρονίστηκαν στα άτομα της ομάδας σε μεγάλο βαθμό, παρά το ότι ζούσαν αυτά σε διαφορετικές περιοχές (μακριά το ένα από το άλλο).
2.  η λειτουργία του παρασυμπαθητικού συστήματος (το μέρος του αυτονόμου νευρικού συστήματος που μεταφέρει το μήνυμα της χαλάρωσης) βρέθηκε να ενισχύεται όταν βρισκόταν αυξημένο το λεγόμενο «solar radio flux»(ένας δείκτης που μετράει την λειτουργία των ηλιακών ραδιοκυμάτων υψηλής συχνότητας και των κοσμικών ακτίνων).
Πράγμα που συμφωνεί με ευρήματα προηγούμενης μελέτης τους κατά την οποία, όπως λένε οι ερευνητές, είχαν δει πως αύξηση σε αυτόν τον δείκτη συνοδευόταν από μειωμένο αίσθημα κούρασης και αυξημένη πνευματική διαύγεια, ενώ αντίθετα η αυξημένη ταχύτητα ηλιακών ανέμων (SWS solar wind speed) είχε τα αντίθετα αποτελέσματα.
   
Οι έρευνες του Αμερικανικού Ινστιτούτου θα συνεχιστούν, βέβαια. Από τα πρώτα αποτελέσματα όμως γίνεται φανερό πως είμαστε καλά συνδεδεμένοι ο ένας με τον άλλον και όλοι μαζί με τον κόσμο γύρω μας. Επηρεαζόμαστε, όπως είναι φυσικό, (αφού τα πάντα μέσα στο σώμα μας είναι ενέργεια –χημική, θερμική, μηχανική, ηλεκτρισμός, ηλεκτρομαγνητισμός-…) από τις συμπαντικές ενέργειες (ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία) και τον μαγνητισμό του πλανήτη μας και αυτό που φαίνεται να έχει πραγματική σημασία είναι το πώς θα καταφέρουμε, ως άνθρωποι, να συντονιστούμε όσο γίνεται καλύτερα με αυτές τις γήινες και συμπαντικές δυνάμεις ώστε να τις έχουμε βοηθό στη ζωή μας και όχι εχθρό μας.

Με αγάπη

Πηγή: http://www.mdpi.com/1660-4601/14/7/770

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.