Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

Νηστεία και ανοσοποιητικό

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
www.telegraph.co
Πριν από λίγο καιρό σας είχα αναφέρει ένα άρθρο σχετικά με την νηστειοθεραπεία και την βελτίωση του διαβήτη.
Ο Έλληνας γιατρός κ. Παπαγιαννόπουλος που ασχολείται με την νηστειοθεραπεία έχει βοηθήσει πολύ κόσμο να απαλλαγεί από ασθένειες (έτυχε να γνωρίζω κάποιους από αυτούς), αν και πολλοί αμφισβητούν την μέθοδό του.

Εγώ η ίδια δοκίμασα μέθοδό του, όταν πριν κάποια χρόνια στην αρχή μιας ίωσης (μόλις εμφανίστηκαν συμπτώματα
καταρροής, κακουχίας και ήπιας βραχνάδας) αποφάσισα να μείνω κουκουλωμένη στον καναπέ μου, χωρίς νερό και φαγητό για τις επόμενες 24 ώρες.
Η ανάρρωσή μου ήταν πραγματικά «μαγική»! Τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας και σηκώθηκα και πήγα στη δουλειά μου, σαν να μην είχε τίποτα συμβεί…

Υπάρχει κάποια λογική εξήγηση γι αυτό; Νομίζω πως ναι:
Στον πεπτικό μας σωλήνα κάθε φορά που μπαίνει μέσα κάτι, ακόμη και σκέτο νερό, ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό μας σύστημα, για να ελέγξει αυτό που μπαίνει και να αντιμετωπίσει κάποιον πιθανό εχθρό που μπορεί να κρύβεται σε αυτό… Έτσι μεγάλος αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων μένει απασχολημένος στο πεπτικό μας σύστημα.
Αν όμως μείνει ο πεπτικός σωλήνας κενός,  ο στρατός των λευκών μας αιμοσφαιρίων μένει ελεύθερος να κινητοποιηθεί προς κάθε άλλο εχθρό, (π.χ. κάποιον ιό που έχει μπει στο σώμα) και να τον εξουδετερώσει με επιτυχία ταχύτατα.

Αυτός είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους η αποχή από φαγητό και νερό βοηθάει στη θεραπεία νοσημάτων. Απλός και λογικός. Υπάρχουν και άλλοι, για τους οποίους μπορεί ο καθένας να βρει όσες πληροφορίες θέλει στο διαδίκτυο.

Σε επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν τρία χρόνια, διαπιστώθηκε πως τριήμερη νηστεία μπορεί να ανανεώσει ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμη και σε ηλικιωμένα άτομα, καθώς και σε καρκινοπαθείς που έχουν υποστεί χημειοθεραπεία.
Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας της Αμερικής, βρήκαν πως η τριήμερη αυτή νηστεία,  λειτουργεί σαν διακόπτης που κάνει τα αρχέγονα κύτταρα του αίματος (βλαστοκύτταρα) στον μυελό των οστών να παράγουν καινούργια λευκά αιμοσφαίρια, ανανεώνοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα.  Ενώ, συγχρόνως, το σώμα απαλλάσσεται από όλα τα παλιά και άχρηστα κύτταρα κατά τη διάρκεια της νηστείας, όπως λέει ο καθηγητής γεροντολογίας και βιολογικών επιστημών Valter Longo, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι νηστείες των θρησκειών, πιστεύω, τέτοιο θεραπευτικό σκοπό είχαν, όταν δημιουργήθηκαν. Άλλο αν σήμερα, ο καταναλωτισμός μας έχει οδηγήσει να πιστεύουμε πως νηστεύουμε τρώγοντας χταποδάκι, καλαμαράκια και χίλιες άλλες δυο λιχουδιές…
Μάλλον πρέπει να ξαναδούμε τη νηστεία με άλλα μάτια, όπως και πολλά άλλα πράγματα στη ζωή μας…

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.