Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Η επίδραση του διαλογισμού

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Η ψυχολογία εδώ και κάποια χρόνια, εξελίχθηκε προς την «θετική ψυχολογία», μία νέα επιστήμη που έχει ανθίσει τις τελευταίες δεκαετίες, επειδή οι ερευνητές παρατήρησαν πως η γνωστή «ψυχολογία» εστίαζε κυρίως στα αρνητικά βιώματα.

Με τα χρόνια όμως, ο διαχωρισμός αυτός εστίασης της θεραπευτικής προσέγγισης σε αρνητικά και θετικά βιώματα άλλαξε και όπως φάνηκε από τις έρευνες που ανακοινώθηκαν στο τελευταίο (5ο) παγκόσμιο συνέδριο της θετικής ψυχολογίας η προσπάθεια τώρα γίνεται προς μία συνολικά καλύτερη άποψη ζωής.

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο συνέδριο αυτό ήταν ο διαλογισμός και
η επίδραση των διαφόρων μεθόδων του στη ζωή, επειδή είναι μία μέθοδος της Ανατολής που χρησιμοποιείται πολύ και στη Δύση, στην εποχή μας.

Από το Ινστιτούτο Max Plank, η καθηγήτρια Tania Singer ανακοίνωσε μελέτη τριών διαφορετικών μορφών διαλογισμού σε 200  άτομα.
Μελετήθηκαν 1. Η παρατήρηση της αναπνοής και των σωματικών αισθήσεων
2. Η βίωση θετικών συναισθημάτων
3. Η ουδέτερη παρατήρηση των σκέψεων

Τα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά, για το κάθε είδος διαλογισμού. Παρ΄ότι η πρώτη μέθοδος βρέθηκε να ενισχύει την προσοχή και να αυξάνει την γκρι ουσία του εγκεφάλου, η δεύτερη ήταν αυτή που δυνάμωνε την ενσυναίσθηση και τον αλτρουισμό. Και εκτός από αυτό η δεύτερη όπως και η τρίτη ήταν αυτές που έκαναν τα άτομα να παραμένουν ψύχραιμα αντιμετωπίζοντας στρεσογόνες καταστάσεις.

Είναι φανερό πως ο συνδυασμός των τριών πιο πάνω μεθόδων σε μία ολοκληρωμένη άσκηση, όπως είναι αρκετές από τις ασκήσεις ενεργειακής εναρμόνισης που έχω κατά καιρούς ανεβάσει στο κανάλι μου στο Youtube βοηθάει σε όλα τα πιο πάνω. Δοκιμάστε τις και πιστεύω πως θα δείτε διαφορές τόσο στην υγεία όσο και στη ζωή σας.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.