Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Το καθημερινό στρες και οι παλιές τραυματικές εμπειρίες

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Σε ένα παλαιότερο άρθρο μου είχα συζητήσει μαζί σας τις αιτίες που οδηγούν άλλους στη ζωή τους να αντιμετωπίζουν τις παλιές τους τραυματικές εμπειρίες σαν «μάθημα» που βελτιώνει τη ζωή τους και άλλους σαν «πάθημα» που την καταστρέφει.
Σας είχα εξηγήσει εκεί, πως τα πρώτα παιδικά  μας χρόνια είναι αυτά κατά τα οποία μπαίνουν οι βάσεις του πώς θα αντιμετωπίζει ο εγκέφαλός μας τα στρες στη ζωή μας.
Το άρθρο είχε τελειώσει με την προτροπή μου να χρησιμοποιείται η εκπαίδευση στην σωστή διαχείριση του στρες σε κάθε θεραπεία, φυσική ή ψυχολογική.

Ίσως σε κάποιους να φαίνεται «γραφική» αυτή η εμμονή μου στη σωστή διαχείριση του στρες, όμως οι επιστημονικές έρευνες, συνεχώς, με δικαιώνουν.

Μία νέα έρευνα που πρόσφατα δημοσιεύθηκε από το πανεπιστήμιο του Τέξας
στην Αμερική, ρίχνει περισσότερο ακόμη φως στο γιατί αυτή η εκπαίδευση είναι απαραίτητη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως, όταν άτομα βρίσκονται σε κατάσταση στρες, οι τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος,  τα κάνουν  να αντιμετωπίζουν περισσότερο φοβικά (στρες) καταστάσεις προβληματικές της ζωής τους σε σχέση με την αντιμετώπισή τους σε περίοδο που δεν έχουν στρες.

Γίνεται φανερό, λοιπόν, και από αυτή την πρόσφατη έρευνα, πως η ανάγκη της εκπαίδευσης στην σωστή διαχείριση των στρες της ζωής είναι απαραίτητη, πολύ περισσότερο στα άτομα που έχουν ήδη τραυματικές εμπειρίες στο παρελθόν τους.

Δεν αρκεί  η προσπάθεια απαλλαγής από αρνητικές μνήμες με οποιαδήποτε θεραπεία, αν συγχρόνως δεν ασκείται το άτομο στη σωστή διαχείριση του στρες στην καθημερινότητά του. Αυτή η καθημερινή σωστή διαχείριση του στρες είναι αυτή που βοηθάει τον οργανισμό να θεραπεύει τις πληγές του φυσικές ή ψυχικές. Μην το ξεχνάτε και προσπαθήστε να ζήσετε σωστά, τρώγοντας υγιεινά, γελώντας, ασκούμενοι καθημερινά, ερχόμενοι σε επαφή με τους φίλους και με τη φύση, φροντίζοντας να γειώνεστε συχνά, χαλαρώνοντας με ειδικές ασκήσεις, και εκπαιδευόμενοι να διαχειρίζεστε σωστά τα συναισθήματά σας.

Με αγάπη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.