Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Άσκηση και μικρόβια του εντέρου

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για τον ρόλο της διατροφής στη σωστή διαχείριση των στρες της ζωής, σας μιλάω συχνά σε αυτή την ιστοσελίδα. Δεν είναι μόνον τα θρεπτικά συστατικά των διαφόρων τροφών που συμβάλουν σε αυτή τη σωστή διαχείριση, αλλά και η βοήθεια που δίνουν αυτές στη διατήρηση σωστής της αναλογίας των ωφελίμων
προς τα μη ωφέλιμα βακτήρια που ζουν στον πεπτικό μας σωλήνα.
Η σωστή αναλογία αυτών των μικροβιακών πληθυσμών παίζει σημαντικό ρόλο όχι  μόνον στη διαχείριση του στρες αλλά και γενικότερα στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού μας κα η διατροφή μας συμβάλει σε αυτό.
Εκτός από τη διατροφή, όμως, άλλος ένας παράγοντας της σωστής διαχείρισης του στρες φαίνεται πως επηρεάζει τους μικροβιακούς αυτούς πληθυσμούς, υπέρ των ωφελίμων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Η άσκηση.
Ερευνητές εξεπλάγησαν σχετικά πρόσφατα, όταν διαπίστωσαν πως η άσκηση βοηθάει πολύ στην αύξηση της ποικιλίας των μικροβίων στο πεπτικό σωλήνα, πράγμα που αυξάνει την ικανότητα μεταβολισμού της ενέργειας και αντιμετώπισης εχθρικών μικροβίων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δημοσιεύθηκαν πριν λίγα χρόνια στο ιατρικό περιοδικό Gut και αφορούσαν την μελέτη που έγινε στα κόπρανα και στο αίμα 40 παικτών του ράγκμπι οι οποίοι ασκήθηκαν εντατικά κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης, σε σύγκριση με τις τιμές που παρουσίαζε μία ομάδα ελέγχου 46 υγιών ατόμων (άτομα με τις ίδιες διατροφικές συνθήκες, και παρόμοια ηλικία, που όμως δεν έκαναν καθόλου άσκηση).
Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά, παρά τον μικρό αριθμό των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη αυτή. 
Στα μη ασκούμενα άτομα βρέθηκαν πιο χαμηλές οι τιμές ενός ενζύμου που δηλώνει μυϊκή βλάβη όπως ήταν αναμενόμενο, αφού δεν ασκούντο αυτοί εντατικά, αλλά παρουσίαζαν αυτοί υψηλότερες τιμές σε δείκτες που δείχνουν φλεγμονή του οργανισμού. Οι ασκούμενοι, δηλαδή, παίκτες του ράγκμπι, μπορεί να είχαν αυξημένους δείκτες μυϊκής βλάβης λόγω της εντατικής άσκησης, είχαν όμως πολύ λιγότερη ένδειξη φλεγμονής στον οργανισμό τους συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. 
Και το πιο σημαντικό ήταν πως οι παίκτες του ράγκμπι είχαν ένα πολύ καλύτερο μεταβολικό προφίλ. Δηλαδή χρησιμοποιούσαν αυτοί την ενέργεια της τροφής πολύ καλύτερα από τα μη ασκούμενα άτομα της ομάδας ελέγχου.
Στην έρευνα αυτή, με λίγα λόγια, διαπιστώθηκε πως, η άσκηση βοηθάει στην αύξηση του αριθμού και της ποικιλίας των μικροβίων του πεπτικού σωλήνα, με θετικά αποτελέσματα τόσο στην ανοσία του οργανισμού όσο και στον μεταβολισμό.
Πολλές φορές σας έχω τονίσει πως χρειάζεται ο συνδυασμός όλων των τρόπων σωστής διαχείρισης του στρες για να έχουμε υγεία και ίσως να γίνομαι κουραστική σε μερικούς, οι επιστημονικές έρευνες όμως, όλο και περισσότερο πια το επιβεβαιώνουν.
Πόσο εσείς ασκείστε, προσέχετε τη διατροφή σας, γελάτε, χαλαρώνετε, διαχειρίζεστε σωστά τα συναισθήματά σας, γειώνεστε, δημιουργείτε και έχετε συχνή επαφή με φίλους και τη φύση;;; Πόσο αγαπάτε και απολαμβάνετε τη ζωή σας;;;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.