Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Καρδιομεταβολικά νοσήματα και διατροφή

Γεια σας φίλες και φίλοι
Για τον σημαντικό ρόλο της διατροφής στη υγεία, σας έχω μιλήσει άπειρες φορές. Είναι η διατροφή ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες σωστής διαχείρισης των στρες της ζωής. Όσο πιο σωστή η διατροφή μας, τόσο λιγότερες οι επιδράσεις της αντίδρασης του στρες στον οργανισμό. Οι σχετικές επιστημονικές έρευνες γίνονται όλο και περισσότερες και το αποδεικνύουν αυτό περίτρανα.

Πρόσφατα παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και δημοσιεύθηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Jama, μελέτη που συσχέτισε τους θανάτους στην Αμερική από καρδιομεταβολικά νοσήματα (καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτης) με τη διατροφή.
Στην μελέτη,
που περιελάμβανε 702.308 άτομα, ποσοστό 45% θανάτων (318.656 άτομα) βρέθηκε να συσχετίζεται με διατροφικούς παράγοντες (φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και σπόροι, μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, επεξεργασμένα κρέατα, αναψυκτικά με ζάχαρη, πολυακόρεστα λιπαρά, ω3 λιπαρά και αλάτι).

Παρατηρήθηκε πως οι θάνατοι ήταν πολύ λιγότεροι στα άτομα  που κατανάλωναν αρκετά λαχανικά και φρούτα, ξηρούς καρπούς και αναποφλοίωτους σπόρους, ψάρια πλούσια σε ω3 λιπαρά και απέφευγαν τα επεξεργασμένα κρέατα, τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, τα πολλά λιπαρά και το αλάτι. Η διατροφή, δηλαδή, που πολλές φορές σε άρθρα μου έχω επισημάνει πως βοηθάει τη διαχείριση του στρες στον οργανισμό, είναι αυτή που βοηθάει την υγεία και την μακροημέρευση.

Το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων υπολογίστηκε πως ήταν αυτό που συσχετίσθηκε με αυξημένη πρόσληψη αλατιού, (9,5%) ακολουθούσε η χαμηλή πρόσληψη ξηρών καρπών (8,5%), η μεγάλη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος (8,2%), η χαμηλή πρόσληψη ω3 λιπαρών (7,8%), η χαμηλή πρόσληψη λαχανικών (7,6%) και φρούτων (7,5%), η αυξημένη πρόσληψη ζαχαρούχων αναψυκτικών (7,4%), η χαμηλή πρόσληψη αναποφλοίωτων σπόρων (5,9%) και πολυακόρεστων λιπαρών (2,3%) και η υψηλή κατανάλωση μη επεξεργασμένου κρέατος γενικά (0,4%).

Οι ερευνητές δήλωσαν πως η μελέτη τους αποδεικνύει πως οι μισοί περίπου από τους θανάτους από καρδιακά επεισόδια, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτη οφείλονται σε διατροφικούς λόγους. Και το σημαντικό είναι, όπως επεσήμαναν, πως δεν ευθύνεται γι αυτό μόνον η κατανάλωση πολλών «κακών» για την υγεία τροφών, αλλά και η μειωμένη πρόσληψη τροφών που βοηθούν την υγεία.

Βάλτε, λοιπόν, φίλες και φίλοι μου τα λαχανικά, τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τους αναποφλοίωτους σπόρους, τα ω3 λιπαρά και το ελαιόλαδο στη διατροφή σας, όσο πιο συχνά μπορείτε, και μάθετε τα παιδιά σας να τα τρώνε συχνά επίσης. Σας το τονίζω άλλη μία φορά!

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.