Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Τα έξυπνα κινητά και η προσοχή μας

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για τα προβλήματα που τα κινητά δημιουργούν στον εγκέφαλο, εξ αιτίας της ακτινοβολίας που εκπέμπουν αυτά, σας έχω μιλήσει αρκετές φορές. Μη ξεχνάτε πως όσο πιο μικρό είναι το παιδί που χρησιμοποιεί το κινητό, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος, επειδή τα μικρά παιδιά έχουν πολύ λεπτότερα οστά κρανίου από τους ενήλικες και τα διαπερνά ευκολότερα η ακτινοβολία.

Το πρόσφατο άρθρο που διάβασα όμως για τα καινούργια κινητά (τα λεγόμενα έξυπνα τηλέφωνα) και την επίδρασή τους στον εγκέφαλο, δεν έχει να κάνει με την ακτινοβολία τους, αλλά απλά με την ιδέα πως
τα έχουμε κοντά μας… Το βρήκα ενδιαφέρον και σας το μεταφέρω.

Ερευνητές σε πανεπιστήμιο του Τέξας της Αμερικής, έκαναν δύο πειράματα σχετικά.
Στο πρώτο, σε 520 χρήστες κινητού τηλεφώνου ζητήθηκε να βάλουν τα κινητά τους στη σίγαση και να τα τοποθετήσουν σε ένα άλλο δωμάτιο, ή επάνω σε ένα γραφείο αναποδογυρισμένα, είτε μέσα σε μία τσάντα ή τσέπη. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να κάνουν στο κομπιούτερ κάποιες ασκήσεις που χρειαζόντουσαν σοβαρή αυτοσυγκέντρωση προκειμένου να πετύχουν σε αυτές μεγάλο σκορ.
Παρ΄ότι οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στο πείραμα όταν ρωτήθηκαν είπαν, πως δεν ένιωσαν να έχει επάνω τους καμία επίδραση το κινητό τους, ως προς το σκορ που σημείωσαν στις ασκήσεις που τους ζητήθηκαν, εκείνοι που είχαν αφήσει το κινητό τους σε άλλο δωμάτιο είχαν πολύ μεγαλύτερο από αυτούς που το είχαν αφήσει επάνω σε γραφείο, και λίγο μεγαλύτερο από αυτούς που το είχαν αφήσει σε τσέπη ή σε τσάντα…
Όσο πιο μακριά από εμάς ,δηλαδή, αφήνουμε το κινητό μας τόσο λιγότερο αποσπάται η προσοχή μας από αυτό και μπορούμε να συγκεντρωθούμε στη δουλειά που κάνουμε.

Στο δεύτερο πείραμα, 275 εθελοντές έκαναν το ίδιο πείραμα, αλλά αυτή τη φορά ρωτήθηκαν εκ των προτέρων πόσο εξαρτημένοι ήταν από το κινητό τους. Στη συνέχεια  ζητήθηκε και από αυτούς να αφήσουν τα κινητά τους (σε σίγαση) είτε σε άλλο δωμάτιο είτε επάνω σε ένα γραφείο ή σε τσέπη ή σε τσάντα, αλλά σε κάποιους  ζητήθηκε να κλείσουν τελείως τα τηλέφωνά τους.
Αυτοί που είχαν δηλώσει περισσότερο εξαρτημένοι από τα τηλέφωνά τους, παρουσίασαν το χειρότερο σκορ στις ασκήσεις του κομπιούτερ που τους ζητήθηκαν, αλλά μόνον όταν τα κινητά τους ήταν επάνω σε γραφείο ή τσέπη ή τσάντα.  Τα τηλέφωνα που τοποθετήθηκαν σε άλλο δωμάτιο δεν φάνηκε να επηρεάζουν τα αποτελέσματα των ασκήσεων.
Το εάν το τηλέφωνο ήταν σβηστό ή απλά σε σίγαση, αναποδογυρισμένο ή όχι επάνω σε γραφείο, δεν φάνηκε να παίζει κάποιο ρόλο στην απόδοση.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι, πως η παρουσία των κινητών τηλεφώνων κοντά μας, είτε είναι αυτά σε σίγαση ή ακόμη και κλειστά, επηρεάζει την απόδοση στην εργασίας μας, αποσπώντας μέρος της προσοχής μας, όσο και αν δεν γίνεται αυτό αντιληπτό από εμάς…


Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the Association for Consumer Research.

Σκεφθείτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για τα σχολεία… Πόσο λάθος είναι να έχουν  επάνω τους, μαθητές και καθηγητές, κινητά, είτε σε σίγαση είτε κλειστά…  Γιατί επιτρέπονται τα κινητά μέσα στην τάξη, στα σχολεία, αφού μπορούν όλοι να ειδοποιηθούν εκεί οποιαδήποτε στιγμή για το οτιδήποτε συμβαίνει σε κάποιον δικό τους με ένα απλό τηλεφώνημα προς το σχολείο;;;
Μπορεί κανείς να μου λύσει την απορία;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.