Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Τα οφέλη της ενσυναίσθησης

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πόσο συχνά θυμώνετε με τους άλλους; Πόσο συχνά νιώθετε ενοχλημένοι με κάτι που σας λένε ή σας κάνουν;  Πόσο συχνά νιώθετε πως «δεν αντέχετε άλλο» τη συμπεριφορά κάποιου που βρίσκεται κοντά σας στη δουλειά ή στο σπίτι σας;
Όλες αυτές οι καταστάσεις αποτελούν πηγή συναισθηματικού στρες και βλάπτουν την υγεία και τη ζωή γενικότερα.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να βοηθηθεί σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης μέσα από την αύξηση της ενσυναίσθησης (empathy).
Με τον όρο «ενσυναίσθηση» εννοούμε το να νιώσει κάποιος την κατάσταση που βιώνει αυτός που έχει απέναντί του.

Συνήθως, με το μυαλό γεμάτο από τα δικά μας προβλήματα, πολύ λίγο ενδιαφερόμαστε για την πραγματική αιτία των λόγων
ή της συμπεριφοράς αυτού που έχουμε απέναντί μας. Από τα λόγια που ο άλλος μας απευθύνει, συγκρατούμε κυρίως αυτά που έχουν κάποια σχέση με τις δικές μας καταγραφές στο υποσυνείδητο (φόβοι που στηρίζουν το ένστικτο της αυτοσυντήρησης) και αυτό χειροτερεύει τη κατάσταση που βιώνουμε, γιατί απαντούμε εκφράζοντας δικά μας εσωτερικά προβλήματα, αντί να βοηθήσουμε τον άλλον να αντιληφθεί το λάθος στα λόγια ή τις πράξεις του.

Αναπτύσσοντας την ενσυναίσθησή μας, μπορούμε να καταλάβουμε την ψυχική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτός που έχουμε απέναντί μας και να αντιληφθούμε πως η συμπεριφορά του που μας ενοχλεί, δεν έχει στην πραγματικότητα στόχο να βλάψει εμάς προσωπικά, αλλά είναι μια συμπεριφορά που κρύβει από κάτω τα προβλήματα τα ψυχικά που το άτομο αυτό αντιμετωπίζει.

Στο βιβλίο του «οι 4 συμφωνίες» ο Δρ Μιγκουελ Ρούιζ  (εκδ. Διόπτρα) λέει : «μην παίρνετε τίποτα προσωπικά». Ακριβώς αυτό εννοεί. 
Πως ο καθένας μιλάει και συμπεριφέρεται ανάλογα με το τι έχει αποθηκευμένο στο δικό του υποσυνείδητο γι αυτό και τα λόγια και οι συμπεριφορές του καθενός μας δεν έχουν τίποτα το προσωπικό προς το άτομο που απευθύνονται. Είναι απλά εκφράσεις της δικής μας ψυχικής κατάστασης.
Η κατανόηση αυτού του πράγματος και η προσπάθεια ανάπτυξης της ενσυναίσθησής μας προς τους άλλους μπορεί να βοηθήσει πολύ στη βελτίωση της κοινωνίας ολόκληρης, μειώνοντας τα μίση και τις αντιπαλότητες. Γι αυτό αξίζει η προσπάθεια.

Τρόποι απλοί για να το πετύχει αυτό κάποιος είναι:
1. Να κοιτάζει τον άλλον στα μάτια όταν του απευθύνει τον λόγο
2. Να συνειδητοποιεί πως πίσω από τις λέξεις, όσο άσχημες και αν είναι, κρύβεται μία πονεμένη ψυχή με πολλά άλυτα προβλήματα.
3. Να προσπαθεί να κάνει μερικές ερωτήσεις επάνω στο θέμα της κουβέντας, ώστε να δείξει στον άλλον πως ενδιαφέρεται να καταλάβει, αντί να απαντάει αμέσως, υπό την επήρεια των δικών του αρνητικών συναισθημάτων.
4. Να ασκείται συστηματικά ο ίδιος στην χαλάρωση και την αυτοσυγκέντρωση, ώστε να έχει καλύτερο έλεγχο του εαυτού του στις διάφορες καταστάσεις.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.