Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Άσκηση και οστά

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Η άσκηση είναι ένας από τους βασικούς τρόπους αύξησης της αντοχής μας στα στρες της ζωής, όπως πολλές φορές σας έχω εξηγήσει, γι αυτό και συχνά σας ενημερώνω με άρθρα μου σε αυτόν τον τομέα.

Σήμερα έχω να σας πως κάτι ενδιαφέρον. Έρευνα σε ποντίκια έδειξε πως με την άσκηση μειώνεται το λίπος στον μυελό των οστών. Ο μυελός των οστών είναι το μέρος όπου δημιουργείται το νέο οστό και οι χόνδροι, καθώς και τα ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια του αίματος, ακόμη και καρκινικά κύτταρα).

Το ενδιαφέρον στην έρευνα αυτή είναι πως η μείωση αυτή του λίπους στο μυελό
των οστών τους (μείωση του αριθμού και του μεγέθους των λιποκυττάρων) ήταν πιο σημαντική στα παχύσαρκα ποντίκια. Τα παχύσαρκα, δηλαδή, ποντίκια μετά την άσκηση είχαν παρόμοια εικόνα στο μυελό των οστών τους με αυτή των κανονικών ποντικιών που ασκήθηκαν, ενώ πριν από την άσκηση ο μυελός των παχυσάρκων ποντικιών είχε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα λίπους…

Το λίπος αυτό που βρίσκεται στον μυελό των οστών, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί τι ρόλο παίζει στον οργανισμό, έχει όμως παρατηρηθεί πως η μεγάλη του ποσότητα συνοδεύεται από πιο αδύναμα οστά.
Φαίνεται, λοιπόν, πως η άσκηση βοηθάει στην μείωση του λίπους όχι μόνον στη κοιλιά και τα υπόλοιπα μέρη του σώματος των παχυσάρκων, αλλά και στον μυελό των οστών τους, πράγμα που οδηγεί σε καλύτερα και πιο ανθεκτικά οστά.

Το πείραμα έγινε βέβαια σε ποντίκια, ωστόσο τα βλαστοκύτταρα των ποντικιών, από τα οποία παράγεται το λίπος του μυελού των οστών, όπως και τα οστά, είναι όμοια με αυτά των ανθρώπων. 
Οπωσδήποτε όμως, για να θεωρήσει κάποιος πως τα συμπεράσματα αυτά ισχύουν και στους ανθρώπους, θα πρέπει να ερευνηθεί το θέμα αυτό και στους ίδιους τους ανθρώπους.

Με αγάπη





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.