Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Διατροφή και καρκίνος

Επιτέλους! 
οι έρευνες που συνδέουν την διατροφή (έναν από τους τρόπους αντιμετώπισης του στρες) με τον καρκίνο έχουν αρχίσει να αυξάνονται, ενώ παλαιότερα οι έρευνες αυτές αφορούσαν κυρίως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Και βέβαια η Μεσογειακή, λεγόμενη, διατροφή φαίνεται να είναι και γι αυτή την νόσο η καλύτερη επιλογή διατροφής. Η διατροφή αυτή, πλούσια σε λαχανικά, όσπρια, φρούτα, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αναποφλοίωτους σπόρους, ψάρια  και μειωμένη χρήση αλκοόλ, γλυκών, κρέατος, για άλλη μια φορά σε έρευνα φαίνεται να είναι η ιδανική για την υγεία.

Η καινούργια έρευνα έρχεται από την Δανία όπου μελετήθηκαν 62.573 γυναίκες
ηλικίας 55-69 ετών οι οποίες παρακολουθήθηκαν για περισσότερο απο 20 χρόνια, με γνωστές τις διατροφικές τους συνήθειες, από την αρχή της έρευνας.  Η μελέτη δημοσιεύθηκε διαδικτυακά πριν λίγες ημέρες στο περιοδικό International Journal of Cancer.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες παράγοντες ζωής, όπως η διατροφή, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου του στήθους, ενώ στις νεότερες γυναίκες η εμφάνιση του καρκίνου συνδέεται περισσότερο με κληρονομικούς παράγοντες.

Στη συζήτησή τους οι ερευνητές δηλώνουν πως δεν γνωρίζουν ποιο είναι ακριβώς το στοιχείο της Μεσογειακής διατροφής  που βοηθάει στην αποφυγή του καρκίνου αλλά είναι γεγονός  αποδεδειγμένο σε περισσότερες από μία έρευνες πια, πως αυτό το είδος διατροφής προστατεύει από την εμφάνιση και αυτής της ασθένειας.

Υποθέτουν όμως και αυτοί, όπως πολλές φορές σας τονίζω και εγώ, πως αυτού του είδους η διατροφή, με τις φυτικές ίνες και τα πολλά αντιοξειδωτικά που περιέχει, προστατεύει τον οργανισμό από τις βλάβες που τα στρες  της ζωής κάνουν στα γονίδιά μας.

Και δεν πρέπει, βέβαια, να ξεχνάμε πως, ακόμη και στις νέες γυναίκες η κληρονομικότητα μπορεί να μην τις οδηγήσει στον καρκίνο, αν αντιμετωπίσουν σωστότερα και έγκαιρα, τα στρες στη ζωής τους, αφού η νέα επιστήμη της επιγενετικής δείχνει πως η λειτουργία των γονιδίων μας αλλάζει ανάλογα με τον τρόπο της ζωής μας και δεν είμαστε θύματα της κληρονομικότητας, όπως νομίζαμε παλαιότερα.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.