Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Σχέση μικροβίων του εντέρου με την υγεία

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τον ρόλο που τα μικρόβια του εντέρου παίζουν στην δημιουργία νοσημάτων και ιδιαίτερα των αυτοανόσων νοσημάτων, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος, η ελκώδης κολίτιδα κ.λπ.
Πολλά σεμινάρια γίνονται διαδικτυακά, και ο ρόλος της διατροφής γίνεται όλο και περισσότερο σημαντικός για την υγεία.
Για τα μικρόβια του εντέρου, το λεγόμενο «μικροβίωμα», σας έχω μιλήσει αναλυτικά τόσο σε παλιότερα άρθρα μου όσο και σε ένα μικρό βίντεο στο κανάλι μου στο Youtube
Σας έχω επισημάνει εκεί πως εάν υπερισχύουν στο έντερό μας τα βλαβερά μικρόβια και όχι τα ωφέλιμα, δημιουργούνται βλάβες στον βλεννογόνο
του εντέρου, εξ αιτίας αυτών συστατικά των τροφών περνούν έξω από το έντερο και ερεθίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα με αποτέλεσμα την δική του δυσλειτουργία, που οδηγεί σε νοσήματα.

Ο ρόλος της σωστής διατροφής είναι πολύ σημαντικός για την σωστή αναλογία βλαβερών/οφελίμων μικροβίων στο έντερό μας, δεν είναι όμως ο μοναδικός, όπως παρουσιάζεται στα περισσότερα σεμινάρια.

Το στρες, και συνολική του σωστή αντιμετώπιση παίζει επίσης ρόλο στην καλή κατάσταση του μικροβιακού πληθυσμού του εντέρου μας και μάλιστα πολύ σημαντικό ρόλο. Το στρες, όχι μόνον το ψυχικό αλλά και το περιβαλλοντικό, μέσα από τις ορμόνες που παράγονται στον οργανισμό εξ αιτίας του, βλάπτει τον  βλεννογόνο του εντέρου και  επηρεάζει τους πληθυσμούς των μικροβίων του. Η αλλαγή αυτή στην αναλογία των μικροβίων επηρεάζει με τη σειρά της την αντίδραση του στρες που ξεκινάει στον εγκέφαλο, δημιουργώντας έτσι, έναν φαύλο κύκλο επιδράσεων, καταστροφικών για την υγεία.

Η σωστή διατροφή είναι σημαντικός παράγοντας υγείας και αντιμετώπισης του στρες, δεν είναι όμως ο μόνος. Χρειάζεται ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του στρες για να έχουμε υγεία. Θα συνεχίσω να σας το τονίζω όσο μπορώ.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.