Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Τάρτα με γλυκοπατάτα Νάξου

Καλή εβδομάδα.
Με μια μικρή δική μου τάρτα, μερικές μικρές χορτοφαγικές πίτσες που έφτιαξε μια φίλη και πίνοντας λίγο καλό σπιτικό κρασί, γιορτάσαμε εφέτος τον καινούργιο χρόνο στο γραφείο του Ινστιτούτου στην Κέρκυρα, στην πρώτη μετά την πρωτοχρονιά συνάντησή μας. 
Άρεσε πολύ η τάρτα, και όλοι ζητούσαν την συνταγή της. Σας την δίνω λοιπόν...

*Η γλυκοπατάτα Νάξου εξωτερικά μοιάζει με την κόκκινη γλυκοπατάτα, αλλά η σάρκα της είναι λευκή, όχι τόσο μαλακή και γλυκιά όσο η γνωστή άσπρη γλυκοπατάτα, γι αυτό και ταιριάζει πολύ με την φέτα και τα καραμελωμένα κρεμμύδια.


ΟΙ  ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΜΟΥ
Τάρτα με γλυκοπατάτα Νάξου

Για την ζύμη τάρτας :
½ πακέτο αλεύρι φαρινάπ
1 φλ. καφέ λάδι
1 φλ.καφέ γιαούρτι κατσικίσιο
Μία πρέζα αλάτι

Γέμιση:
1 μεγάλο και 1 μέτριο κρεμμύδι χοντροκομμένα
8 κ.σ. λάδι
1 πρέζα ζάχαρη μαύρη
1 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι
1 μεγάλη γλυκοπατάτα Νάξου
κομμένη σε φέτες πάχους ½ - 1 εκατοστού και στη συνέχεια σε μικρά κομμάτια
1 κομμάτι τυρί φέτα περίπου 100 γραμ.
2 αβγά και το υπόλοιπο γιαούρτι  που περίσσεψε στο κεσεδάκι από την ζύμη, χτυπημένα ελαφρά.

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης, τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, και στη συνέχεια ζυμώνουμε λίγο τη μαλακή ζύμη με τα χέρια μας. Τη στρώνουμε με τα χέρια και την απλώνουμε σε αλάδωτο ταψάκι ή ταρτιέρα, φροντίζοντας να είναι ανασηκωμένη στα τοιχώματα για να μην φύγει η γέμιση. Την αφήνουμε στο ψυγείο, όσο φτιάχνουμε τη γέμιση.

Για την γέμιση
Στο λάδι, μαραίνουμε τα κρεμμύδια, σε χαμηλή φωτιά, και όταν μαραθούν, τα πασπαλίζουμε με μία πρέζα μαύρη ζάχαρη και τα γυρίζουμε για λίγο ακόμη στη φωτιά. Τα σβήνουμε με το βαλσαμικό ξύδι, περιμένουμε να εξατμισθεί και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Συγχρόνως, έχουμε βάλει τα κομμάτια της γλυκοπατάτας να ψήνονται στον φούρνο, στον αέρα στους 180 βαθμούς, απλωμένα σε μία λαδόκολλα, μέχρι να μαλακώσουν.
Όταν βγάλουμε την γλυκοπατάτα από τον φούρνο, βάζουμε μέσα την τάρτα, άδεια, να ψηθεί, αφού την τρυπήσουμε με ένα πιρούνι σε διάφορες μεριές. Προσοχή, δεν την ψήνουμε πολύ, μόνον όσο χρειάζεται για να μην είναι ωμή και απορροφήσει τα υγρά της γέμισης.
Όταν η τάρτα στεγνώσει αρκετά την βγάζουμε από τον φούρνο (θα έχει πάρει ένα ελαφρά κίτρινο χρώμα), και στρώνουμε επάνω της πρώτα τα κρεμμύδια. Από πάνω  βάζουμε  τα ψημένα κομμάτια της γλυκοπατάτας, και σκορπίζουμε επάνω τους τη φέτα σε τρίμματα.
Χτυπάμε τα αβγά με το υπόλοιπο γιαούρτι και περιχύνουμε τη τάρτα. Την ψήνουμε στον αέρα στους 180ο βαθμούς  μέχρι να ροδοκοκκινίσει από πάνω.

* Παραλλαγή : μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόκκινη γλυκοπατάτα την οποία θα ψήσετε όπως αυτή την Νάξου, ή θα την ψήσετε στον ατμό κομμένη σε λεπτές φέτες και θα την κάνετε πουρέ με ένα πιρούνι. Θα την αναμίξετε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τη φέτα και θα γεμίσετε την μισοψημένη τάρτα. Συνεχίζετε όπως πιο πάνω.

Καλή σας όρεξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.