Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

'Ερευνα για τον διαβήτη τύπου 1

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για το μικροβίωμα, τα μικρόβια δηλαδή που κατοικούν στο έντερό μας  και την μεγάλη σημασία που έχουν αυτά για την υγεία μας, σας έχω μιλήσει αρκετές φορές μέχρι τώρα.
Μία νέα έρευνα, δείχνει πως αυτά τα μικρόβια, μέσω πρωτεϊνών που παράγουν, οδηγούν και στη δημιουργία των κυττάρων του παγκρέατος που ευθύνονται για την παραγωγή ινσουλίνης.

Πολύ σημαντική ανακάλυψη, αυτή της Karen Guillemin, βιολόγου στο
πανεπιστήμιο του Όρεγκον της Αμερικής. Η βιολόγος, πήρε μία ομάδα μικρών ψαριών που λέγονται ζέμπρες, και με κάποιο τρόπο εμπόδισε την ανάπτυξη μικροβίων του εντέρου τους κατά την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους. Παρατήρησε πως στα ψάρια της ομάδας αυτής, συγκριτικά με τα ψάρια άλλης ομάδας που δεν επέδρασαν καθόλου επάνω τους οι ερευνητές, τα β-κύτταρα του παγκρέατος, αυτά που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της ινσουλίνης, δεν είχαν αναπτυχθεί ικανοποιητικά.

Συμπέρανε λοιπόν η ερευνήτρια πως κάποια από τις πρωτεΐνες που παράγουν τα μικρόβια εκείνα που απουσίαζαν από το έντερο των μικρών ψαριών είναι υπεύθυνη για την  καλύτερη ανάπτυξη των β-κυττάρων του παγκρέατος και βάλθηκε να την ανακαλύψει με την ερευνητική της ομάδα.
Ερευνώντας 163 στοιχεία από τα μικρόβια αυτά, κατέληξαν τελικά σε μία πρωτεΐνη που βρήκαν πως βοηθάει την ανάπτυξη των β-κυττάρων. Την καθάρισαν από κάθε άλλη ουσία και την έδωσαν στα ψάρια της ομάδας που δεν είχαν μικρόβια στο έντερό τους. Παρατήρησαν στη συνέχεια, πως στα ψάρια αυτά, άρχισε και πάλι η παραγωγή β-κυττάρων που είχε ανασταλεί με την απουσία των μικροβίων στο έντερό τους.

Οι ερευνητές θα δοκιμάσουν τον έλεγχο αυτής της πρωτεΐνης και σε άλλα ζώα και τελικά και στον άνθρωπο. Και δεν είναι η μόνη έρευνα που αφήνει ελπίδες για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1 ασθενείς, που το βασικό τους πρόβλημα είναι η έλλειψη β-κυττάρων του παγκρέατος. Υπάρχουν και άλλες έρευνες που προσπαθούν να βοηθήσουν με άλλους τρόπους την παραγωγή των β-κυττάρων. Το θέμα είναι πόσος χρόνος θα χρειαστεί ακόμη μέχρι κάποια από αυτές τις μεθόδους να εφαρμοστεί στους ανθρώπους. 
Ας ελπίσουμε πως δεν θα είναι πολύς.


Με αγάπη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.