Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Η "απόλαυση" του καφέ

Ο καφές έχει γίνει μία καθημερινή απόλαυση για πολλούς και η συνήθεια της χρήσης του αρχίζει από πολύ νεαρές ηλικίες, στην εποχή μας. Στους δρόμους βλέπεις πολλούς νέους ανθρώπους και παιδιά του λυκείου να βαδίζουν κρατώντας ένα πλαστικό ποτήρι με καφέ στα χέρια τους…  Η φράση « πάμε για ένα καφέ ;» έχει γίνει συνώνυμη με το « θέλεις να ιδωθούμε ;»
Γιατί όμως;
Όταν ρώτησα την 17χρονη εγγονή μου, η απάντηση που πήρα ήταν «τον χρειάζομαι γιαγιά μου. Με ξεκουράζει, μου δίνει ενέργεια όταν νιώθω κουρασμένη…»

Η ενέργεια της καφεΐνης έχει μελετηθεί από πολλούς ερευνητές και συνεχίζει να
ερευνάται. Ενώ παλαιότερα επικρατούσε η άποψη πως δεν επιτρέπεται να πίνουμε περισσότερο από 1-2 καφέδες την ημέρα, οι νεότερες απόψεις ανεβάζουν αυτόν τον αριθμό στους 3-4.
Το ερώτημα, όμως, που δεν έχει λυθεί ακόμη είναι αν η δράση της καφείνης αυξάνει πράγματι την ενέργεια του σώματος, ή αν το αποτέλεσμά της είναι η αποκατάσταση της ενεργειακής κατάστασης του σώματος η οποία πέφτει με την αποχή από την καφεΐνη ακόμη και για μερικές μόνον ώρες, όπως αυτές του νυχτερινού ύπνου…

Πολλές από τις νεότερες έρευνες καταλήγουν στο πιο πάνω συμπέρασμα. Πως, δηλαδή, με την καφείνη ανεβαίνει για λίγο η ενεργειακή κατάσταση του οργανισμού, αλλά πέφτει εύκολα και πάλι αυτή αν για κάποιες ώρες υπάρξει αποχή από την χρήση της. 
Όχι μόνον πέφτει η ενέργεια, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και διάφορα άλλα συμπτώματα σε άτομα με κάποια μεγαλύτερη ευαισθησία, όπως :
Κούραση
Άγχος
Ευερεθιστότητα
Καταθληπτική διάθεση
Δυσκολία συγκέντρωσης
Υπνηλία
Θόλωση εγκεφάλου
Συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη με μυϊκούς πόνους

Γι αυτό, φίλες και φίλοι μου, εάν είστε εθισμένοι στην κατανάλωση του καφέ, και σας συστηθεί για λόγους υγείας από τον γιατρό σας να κόψετε τον καφέ, προσέξτε μην τον κόψετε απότομα! Μειώστε σιγά-σιγά την κατανάλωσή του εάν δεν θέλετε να νιώσετε άσχημα, ή … περίεργα.
Όσοι πάλι δεν έχετε λόγο να διακόψετε την κατανάλωσή του, έχετε υπ΄όψιν σας τα πιο πάνω και αποφασίστε συνειδητά πόσους καφέδες θέλετε να καταναλώνετε την ημέρα.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.