Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Το σπίτι μας "η φύση"

#Φύση και #στρες
Μία ενδιαφέρουσα έρευνα έγινε σε δάση της Ιαπωνίας πριν λίγα χρόνια. 
Ερευνητές ζήτησαν από ενδιαφερόμενους  (12  άτομα) να περπατήσουν μέσα σε δάση της Ιαπωνίας και σε πόλεις. 
Για την ακρίβεια, χώρισαν του συμμετέχοντες στο πείραμα σε δύο ομάδες, και την πρώτη ημέρα έστειλαν την μία ομάδα να περπατήσει μέσα σε ένα δάσος για κάποια ώρα, ενώ η άλλη ομάδα περπατούσε την ίδια ώρα σε μία πόλη. 
Την επόμενη ημέρα η ομάδα που περπάτησε στο δάσος πήγε να περπατήσει στην πόλη, ενώ η ομάδα που είχε περπατήσει στην πόλη πήγε να περπατήσει σε ένα δάσος.

Οι ερευνητές μέτρησαν δείκτες του στρες στους συμμετέχοντες (επίπεδα
κορτιζόλης στο σάλιο, σφυγμό, αρτηριακή πίεση και μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού) τόσο πριν από τον περίπατο όσο και μετά. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Έδειξαν πως όλοι οι δείκτες του στρες ήταν πολύ καλύτεροι μετά το περπάτημα στο δάσος.

Στην Ιαπωνία, το Υπουργείο γεωργίας έχει από 1982 δημιουργήσει τον όρο «Shinrin-yoku» εννοώντας με αυτόν την επαφή και την είσοδο στην ατμόσφαιρα του δάσους. Το θέμα ερευνάται από καιρό.
Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την προληπτική ιατρική.

Κάποια χρόνια παλαιότερα, ερευνητές στη Σουηδία, απέδειξαν με πείραμά τους πως ακόμη και ένας εικονικός περίπατος σε φύση (μέσα από μεγάλες οθόνες τηλεόρασης με την χρήση τηλεκοντρόλ) βοηθούσε ασθενείς σε μεγάλα νοσοκομεία να χρειάζονται λιγότερα φάρμακα και να μειώνονται οι ημέρες νοσηλείας τους…

Η φύση είναι το πραγματικό μας σπίτι. Η κάθε είδους επαφή μας μαζί της, μας χαρίζει αίσθημα ενότητας και ασφάλειας που μειώνει τις ορμόνες του στρες.
Γι αυτό και πρέπει να βρίσκουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ευκαιρίες να βρισκόμαστε κοντά της. Μην το ξεχνάτε.

Με αγάπη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.