Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Κρίση στην οστεοπόρωση...

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Το στρες βλάπτει και τα κόκκαλά μας (όπως όλα τα υπόλοιπα όργανα του σώματος) και οδηγεί σε οστεοπόρωση. Οι ορμόνες του στρες (κυρίως η κορτιζόλη),  καθώς και άλλες φλεγμονώδεις ουσίες που παράγονται κατά την αντίδραση του στρες, εμποδίζοντας τη δράση άλλων ορμονών που βοηθούν την δημιουργία οστίτη ιστού,  και δρώντας άμεσα επάνω στα κόκκαλά μας, οδηγούν σε αραίωση των οστών (οστεοπενία, οστεοπόρωση).
Σας έχω αναλύσει το θέμα παλαιότερα σε μία σειρά άρθρων το πρώτο από τα οποία μπορεί όποιος το επιθυμεί να δει κάνοντας κλικ εδώ.

Ωστόσο, στην κλασσική ιατρική η οστεοπόρωση θεραπεύεται ακόμη με φάρμακα,
και κανείς δεν συστήνει την σωστή αντιμετώπιση του στρες. 
Ο κόσμος, όμως, έχει αρχίσει σιγά-σιγά να μην τα χρησιμοποιεί… Αρκετοί είναι αυτοί που διαβάζουν, ενημερώνονται  και αρνούνται τέτοιες θεραπείες, οι οποίες και κοστίζουν στα δημόσια ταμία και έχουν επιπλοκές αρκετές.
Ευτυχώς το διαδίκτυο βοηθάει πολύ στην ενημέρωση τώρα πια. Οι φαρμακευτικές εταιρείες που βλέπουν τα κέρδη τους να μειώνονται, ψάχνουν και αναλύουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους κα προσπαθούν να βρουν καινούργια σκευάσματα, προκειμένου να αυξήσουν και πάλι τα κέρδη τους. Πρόσφατα, ιατρικό άρθρο αναφέρθηκε σε όλα αυτά με τον τίτλο "κρίση στην οστεοπόρωση".

Οι ιατρικές έρευνες, όμως, φαίνεται να οδηγούν όλο και περισσότερο στην ανάγκη μιας σωστής ζωής προκειμένου να αντιμετωπισθεί η οστεοπόρωση.
Τελευταία, αυτές στράφηκαν και στο έντερο και τα μικρόβια που κατοικούν σε αυτό (μικροβίωμα). 
Σας έχω μιλήσει και γι αυτά τα μικρόβια αναλυτικά παλαιότερα και σε ένα μικρό βίντεο που μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ. Φαίνεται πως αυτά τα μικρόβια παίζουν ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου στο έντερο και ερευνητές (με πειράματα σε ποντίκια) βρήκαν, πως η χορήγηση προβιοτικών μπορεί να μειώσει την οστεοπόρωση που προκαλείται από την έλλειψη των ορμονών του φύλου στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Η σωστή διατροφή,  που διατηρεί τα μικρόβια του εντέρου σε φυσιολογική αναλογία, ένας από τους  παράγοντες της σωστής αντιμετώπισης του στρες στη ζωή, αποδεικνύεται όλο και πιο απαραίτητη για την υγεία.

Με αγάπη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.