Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Θεραπείες με τροποποιημένα μικρόβια του εντέρου

Γεια σας φίλες και φίλο μου
Για την σπουδαιότητα του μικροβιώματος, του πληθυσμού των μικροβίων που ζουν μέσα στο σώμα μας, και ιδιαίτερα στον εντερικό μας σωλήνα, σας έχω μιλήσει αρκετές φορές τόσο σε αναρτήσεις, όσο και σε ένα μικρό βίντεο. Η καλή αναλογία μεταξύ αυτών που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό και εκείνων που είναι βλαβερά, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία μας.

Ερευνητές ασχολούνται εδώ και χρόνια με αυτά τα μικρόβια και προσπαθούν τροποποιώντας γενετικά κάποια από αυτά να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση
προβλημάτων υγείας. Πρόσφατα, δημιούργησαν μικρόβια που παράγουν κάποιο μόριο λίπους που βοηθάει στην παχυσαρκία και την χρόνια φλεγμονή που συνοδεύει αυτή την μάστιγα της εποχής μας και οδηγεί σε λιπώδη διήθηση του ήπατος και αρτηριοσκλήρυνση.

Το μόριο αυτό του λίπους, που παράγεται στο λεπτό έντερο, έχει βρεθεί πως μειώνει την όρεξη και την φλεγμονή. Τα παχύσαρκα άτομα, είναι γνωστό πως, παράγουν πολύ λιγότερο από αυτό το ωφέλιμο λίπος.

Ερευνητές, λοιπόν, πρόσφατα, χορήγησαν σε ποντίκια μικρόβια τροποποιημένα έτσι ώστε να παράγουν τέτοια μόρια λίπους. Τα μικρόβια δόθηκαν στα ποντίκια μέσα στο νερό που έπιναν αυτά. Παρατηρήθηκε στη συνέχεια, πως  παρά την πλούσια σε λίπη διατροφή που χορηγήθηκε στα ποντίκια, αυτά δεν έγιναν παχύσαρκα, αλλά ούτε παρουσίασαν αρτηριοσκλήρυνση ή λιπώδη διήθηση του ήπατος.

Η μέθοδος θα χρειαστεί ακόμη πολλή έρευνα μέχρι να μπορεί να εφαρμοστεί σε ανθρώπους, ωστόσο η τροποποίηση των μικροβίων του εντέρου μοιάζει να πρόκειται μελλοντικά να αποτελέσει σημαντική θεραπευτική προσέγγιση όχι μόνον για την παχυσαρκία αλλά και για διάφορα άλλα νοσήματα.

Ήδη μελετάται αυτή και για την θεραπεία την Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, αφού στο έντερο αυτών των ασθενών έχει βρεθεί αυξημένη ποσότητα κάποιων μικροβίων τα οποία προάγουν την φλεγμονή στον οργανισμό.

Πολλές φορές σας έχω πει πως η διατροφή (που ευθύνεται σημαντικά και την κατάσταση των μικροβίων του εντέρου μας) είναι πολύ σημαντικός παράγοντας υγείας και αντιμετώπισης των  στρες στη ζωή. Αρκετοί δεν δίνετε σημασία, όμως εγώ θα επιμένω. Πιστεύω πως η σωστή ενημέρωση θα λειτουργήσει κάποια στιγμή θετικά και θα βοηθήσει αρκετούς να καταλάβουν την σημασία της σωστής διατροφής για την υγεία τους.
Δεν φτάνει, βέβαια, μόνον η σωστή διατροφή για να έχουμε υγεία. Ο ψυχισμός μας παίζει και αυτός πολύ σημαντικό ρόλο στην κατάσταση του μικροβιακού πληθυσμού του εντέρου μας, όπως και η άσκηση, το γέλιο και όλα όσα σας προτείνω στα βιβλία μου και σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα για την σωστή αντιμετώπιση του στρες.

Με αγάπη

Πηγές :  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.