Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Οπτογενετική, νέος επιστημονικός κλάδος

Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Optogenetics, (οπτογενετική), άλλη μια Ελληνικής ρίζας επιστημονική λέξη, που φτιάχτηκε για να περιγράψει μία καινούργια ανακάλυψη με την οποία επιστήμονες προσπαθούν  να επηρεάσουν την λειτουργία του εγκεφάλου που έχει σχέση με την μνήμη.

Προς το παρόν, η μέθοδος έχει εφαρμοστεί με επιτυχία μόνον σε πειραματόζωα (ποντίκια).  Οι επιστήμονες βάζουν μία φωτοευαίσθητη πρωτεΐνη που προέρχεται
από φύκια, (ονομάζεται  channelrhodopsin) με τη βοήθεια ενός ιού στον εγκέφαλο των ζώων και αυτή μπαίνει στα κύτταρα του εγκεφάλου με τα οποία έχουμε πρόσβαση στην μνήμη.
Όταν η πρωτεΐνη μπει σε αυτά τα κύτταρα, (στο μέρος του εγκεφάλου που λέγεται ιππόκαμπος) με οπτικές ίνες μπλε φωτός μπορεί αυτή να διεγερθεί εξωτερικά και το πειραματόζωο  να ξαναθυμηθεί χαμένες μνήμες.

Η ανακάλυψη είναι πολύ ενδιαφέρουσα, ωστόσο πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στον άνθρωπο, αφού χρειάζεται να εισαχθεί στον εγκέφαλο όχι μόνον μία ξένη φυτική πρωτεΐνη, αλλά και ένας ιός που θα μεταφέρει την πρωτεΐνη αυτή στα κύτταρα που έχουν βλαφτεί.  
Αυτό, βέβαια,  δεν κάνει την ανακάλυψη λιγότερο σημαντική, γιατί αποτελεί αυτή ένα πρώτο σκαλί, επάνω στο οποίο ερευνητές θα μπορούν τώρα να προσθέσουν και άλλα πειράματα, μέχρις ότου βρεθεί η σωστή και ακίνδυνη για τον άνθρωπο λύση, που θα βοηθήσει άτομα με άνοια και νόσο Azheimer's να επανακτήσουν την μνήμη τους.

Οι επιστήμονες που ανακάλυψαν την μέθοδο θεωρούν πως αυτή μπορεί να βελτιώσει και τα συμπτώματα της κατάθλιψης, ενισχύοντας στους πάσχοντες τις ευχάριστες μνήμες, γιατί όπως είναι γνωστό, οι μνήμες συνοδεύονται από συναισθήματα. Όσο, μάλιστα, πιο δυνατά είναι αυτά, τόσο καλύτερη είναι η μνήμη μας για τα γεγονότα που τα προκάλεσαν.

Υπάρχει και ένα σχετικό βίντεο στο youtube, για Αγγλομαθείς μόνον δυστυχώς, όπου Ιάπωνας εξηγεί την μέθοδο και τα αποτελέσματά της, για όποιους ενδιαφέρονται.


Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.