Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Εγκέφαλος και μεσογειακή διατροφή

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πολλές φορές σας έχω πει σε αυτή την ιστοσελίδα, όπως  και στα βιβλία μου, πως η σωστή διατροφή αποτελεί όπλο εναντίον των στρες της ζωής. Οι έρευνες όμως, που αφορούν τα οφέλη της σωστής διατροφής συνεχίζονται και τα αποτελέσματα είναι όλο και πιο ενδιαφέροντα.
Η σωστή διατροφή, η λεγόμενη μεσογειακή, η οποία περιλαμβάνει πολλά
λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, όσπρια, αναποφλοίωτους σπόρους ψάρια και  ελαιόλαδο σε σύγκριση με μία διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας και πουλερικά υπερέχει σαφώς στις επιστημονικές έρευνες ως προς την επίδραση που έχει, όχι μόνο γενικότερα στην υγεία μας, αλλά και στο μέγεθος και τη λειτουργία του εκγεφάλου μας.

Έρευνα σε ηλικιωμένους (μέση ηλικία 80.1 χρόνια) έδειξε  πως εκείνοι που ακολουθούσαν μια μεσογειακή διατροφή είχαν μεγαλύτερο -σε όγκο- εγκέφαλο από τους υπόλοιπους. Οι ερευνητές λένε πως η συχνή κατανάλωση 5 μόνον συστατικών από την μεσογειακή διατροφή επηρεάζει τον όγκο του εγκεφάλου περίπου όσο 5 χρόνια ζωής! Αυτοί που τα καταναλώνουν, δηλαδή, έχουν όγκο εγκεφάλου που αντιστοιχεί σε νεότερους κατά 5 χρόνια ανθρώπους, κάτι που επιτυγχάνεται και με την μείωση της κατανάλωσης κρέατος και την αύξηση της κατανάλωσης ψαριών, σε εβδομαδιαία βάση.

Άλλη έρευνα έδειξε πως η προσθήκη ξηρών καρπών στη μεσογειακή διατροφή ενισχύει την μνήμη, ενώ μία πρόσφατη έρευνα έδειξε πως η σωστή μεσογειακή διατροφή οδηγεί σε παχύτερο εγκεφαλικό φλοιό.

Και η Dr Roberts καθηγήτρια νευρολογίας και επιδημιολογίας στη Μάγιο Κλίνικ που ήταν επικεφαλής της πιο πάνω έρευνας δηλώνει, πως ο κόσμος πρέπει να μάθει ότι η σωστή διατροφή προφυλάσσει από την άνοια, ώστε να μπορεί να κάνει κάτι για να την αποφύγει…

Γι αυτό και εγώ φίλες και φίλοι μου νιώθω την ανάγκη να σας ενημερώνω, έστω και αν γίνομαι πολλές φορές βαρετή με τις επαναλήψεις μου.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.