Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Αναψυκτικά και κατάθλιψη

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Σε αρκετές παλαιότερες αναρτήσεις μου, καθώς και στο βιβλίο μου «Πρακτικός οδηγός αντιγήρανσης και αντιμετώπισης του στρες», στο κεφάλαιο της διατροφής, σας έχω μιλήσει αναλυτικά για το πόσο ανθυγιεινά είναι τα λεγόμενα «διαίτης» αναψυκτικά. Οι γλυκαντικές ουσίες, που περιέχουν αυτά σε αντικατάσταση της ζάχαρης, είναι καταστροφικές για την υγεία.

Πρόσφατα, η είσοδος της στέβιας  στην αγορά,
που είναι φυσικό προϊόν και καθόλου βλαβερό, έχει αλλάξει τα δεδομένα, αλλά δυστυχώς, η ύπαρξή της στην ετικέτα κάποιου αναψυκτικού δεν αποκλείει την παράλληλη ύπαρξη σε αυτό και κάποιας άλλης γλυκαντικής ουσίας. Μην είστε αφελείς, διαβάστε καλά τα μικρά γράμματα των ετικετών για να γνωρίζετε τι βάζετε στον οργανισμό σας. Μην αφήνετε στα χέρια των οικονομικών συμφερόντων την υγεία σας.

Πριν λίγα χρόνια, σε  έρευνα σχετική με τα αναψυκτικά  και την κατάθλιψη, που έγινε σε άτομα 50-71 ετών, διαπιστώθηκε πως αυτοί που καταναλώνουν αναψυκτικά διαίτης έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση κατάθλιψης σε σχέση με όσους καταναλώνουν κανονικά αναψυκτικά, παρ ότι και σε αυτούς τους τελευταίους ο κίνδυνος δεν είναι μικρός! Το πρόβλημα συσχετίστηκε με την κατανάλωση 4 ή περισσότερων  αναψυκτικών  ή παγωμένου τσαγιού, την ημέρα.

Είναι προτιμότερο, δηλαδή, να πίνει κάποιος κανονικά αναψυκτικά (όχι διαίτης) αλλά όχι περισσότερα από 2-3 κουτάκια ή ποτήρια, την ημέρα.

Στην ίδια έρευνα, διαπιστώθηκε κάτι πολύ καλό για τον καφέ. Η κατανάλωσή του βρέθηκε πως μειώνει την εμφάνιση κατάθλιψης, ιδιαίτερα όταν αυτός πίνεται σκέτος.

Με μία πολύ-πολύ μικρή σταδιακή μείωση της ποσότητας της ζάχαρης που βάζετε στον καφέ σας, κάθε μία ή δύο εβδομάδες, (ή ακόμη μεγαλύτερα διαστήματα) μπορείτε σιγά-σιγά να φτάσετε να απολαμβάνετε και εσείς τον καφέ σας σκέτο, ακόμη και αν μέχρι τώρα τον πίνετε πολύ γλυκό. Πιστέψτε με.
Δοκιμάστε το…

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.