Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Τα γονίδια και η υγεία μας

Τα γονίδια και η υγεία μας
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Δεν γνωρίζουμε, ακόμη, καλά-καλά, όλες τις ικανότητες που κρύβει το DNA μας, ούτε όλους τους τρόπους με τους οποίους αλληλεπιδρούν  με αυτό  ή μεταξύ τους τα γονίδια, γι αυτό κάποιοι επιστήμονες, προσπαθούν να στηρίξουν σε αυτό δικές τους ιατρικές εταιρείες και έρευνες, τόσο στο εξωτερικό όσο και στον τόπο μας.
Στην Ελλάδα, έχει ιδρυθεί η Ελληνική Εταιρεία Διατροφογενωμικής-Διατροφογενετικής με πρόεδρό της τον καθηγητή Βιολογίας του Χαροκοπείου πανεπιστημίου, Γεώργιο Δεδούση.
  Εταιρεία που ερευνά την επίδραση που έχει η διατροφή στον φαινότυπο του ανθρώπου ανάλογα με  τα γονίδιά του, καθώς και την επίδραση της διατροφής στην έκφραση των γονιδίων.

Είναι γεγονός πως ο καθένας μας, ανάλογα με την γονιδιακή του σύσταση επηρεάζεται διαφορετικά από την διατροφή. Έτσι άλλοι παχαίνουν ευκολότερα με διατροφή που άλλους δεν τους επηρεάζει καθόλου. Άλλοι ανεβάζουν τις τιμές της χοληστερίνης τους τρώγοντας λιπαρά και άλλοι όχι.
Μπορεί αυτό να βοηθάει σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, κατά την ταπεινή μου άποψη, το ερευνητικό αυτό πεδίο δεν είναι καθόλου σταθερό, (όπως έχει αποδείξει η νεότερη επιστήμη της Επιγενετικής) και δύσκολα μπορούν να εξαχθούν σοβαρά συμπεράσματα από αυτό, που θα είναι εφαρμόσιμα στον κόσμο. Άλλωστε όλοι γνωρίζουν αν κάτι που τρώνε τους παχαίνει ή τους βλάπτει περισσότερο από κάποιους άλλους. Δεν χρειάζεται να ερευνήσουν τα γονίδιά τους γι αυτό.

Τα γονίδια, όπως έχει αποδειχθεί πια από την επιστήμη της επιγενετικής, δεν μένουν ίδια σε όλη μας τη ζωή. Η λειτουργία τους επηρεάζεται από τον τρόπο που ζούμε και σκεπτόμαστε. Μέσα στην έννοια του "ζούμε" υπάρχει φυσικά και το θέμα της διατροφής. Είναι καλά τεκμηριωμένο πια πως η διατροφή επηρεάζει τα γονίδιά μας, όπως και οι υπόλοιποι παράγοντες της ζωής μας.
Εμείς οι γιατροί, έχουμε χρέος πια να ενημερώνουμε τον κόσμο πως μπορεί ο καθένας να πάρει την υγεία του στα χέρια του, αλλάζοντας τρόπο ζωής και σκέψης. Το αν θα το ακολουθήσει αυτό καθένας, είναι δική του υπόθεση, αλλά πρέπει να είναι ενημερωμένος.

Τα μέσα ενημέρωσης δεν πρόκειται να αφιερώσουν πολύ χρόνο σε κάτι τέτοιο, γιατί δεν ωφελεί συμφέροντα μια τέτοια ενημέρωση και δεν  υπάρχουν πίσω  της κέρδη… Οι φαρμακευτικές εταιρείες ετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν την γενετική, προτείνοντας φάρμακα περισσότερο εξατομικευμένα, ανάλογα με τα γονίδια του καθενός και εργαστήρια ανοίγουν όλο και περισσότερα όπου ελέγχονται τα γονίδια. Δεν είναι όμως αυτή η λύση του προβλήματος. Αυτή η λύση βολεύει και πάλι τα διάφορα οικονομικά συμφέροντα.

Μένει σε εμάς λοιπόν, τους μεμονωμένους γιατρούς να κάνουμε το χρέος μας. Πρέπει, όμως, πρώτα απ΄όλα να ενημερωθούμε.  Είναι χρέος όλων των γιατρών, να ενημερωθούν για την αλλαγή που έχουν φέρει στην βιολογία και την ιατρική οι ανακαλύψεις της επιγενετικής. Δυστυχώς, όμως, στον τόπο μας με τις τόσο άσχημες οικονομικές συνθήκες αυτής της εποχής, ακόμη και εάν οι γιατροί ενημερωθούν, το βλέπω αρκετά δύσκολο, να εφαρμόζεται κάτι τέτοιο.

Με αγάπη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.