Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Η σχέση της διατροφής με τον ψυχισμό μας

Διατροφή και ψυχισμός
Δεν έχουμε εκπαιδευτεί να συζητάμε με τους ασθενείς μας τη διατροφή τους, λέει ο ψυχίατρος Drew Ramsey,MD, βοηθός καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια στην Αμερική. Αλλά η διατροφή είναι δυνητικά η πιο δυνατή παρέμβαση που έχουμε στα χέρια μας. Βοηθώντας τον κόσμο να αλλάξει την δίαιτά του, μπορούμε να βελτιώσουμε την ψυχική του υγεία και να μειώσουμε
τον κίνδυνο ψυχιατρικών νοσημάτων.
Τα πιο πάνω αναφέρονται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε πριν ένα χρόνο στο διαδίκτυο.

Σας έχω μιλήσει παλαιότερα, τόσο σε άρθρα μου, όσο και σε μικρά βίντεο στο κανάλι μου στο Youtube, για τον σημαντικό ρόλο που παίζει  το πεπτικό μας σύστημα στον ψυχισμό  μας, με τους μικροβιακούς πληθυσμούς  που ζουν μέσα σε αυτό. Η αναλογία  αυτών  των μικροβίων (ωφέλιμα – βλαβερά)  εξαρτάται από την τροφή μας, ενώ επηρεάζει αυτή τον εγκέφαλο του εντέρου μας, την έδρα της παραγωγής της μεγαλύτερης ποσότητας  σεροτονίνης του οργανισμού, της ορμόνης αυτής που είναι συνδεδεμένη με την ψυχική μας κατάσταση.

Οι επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν όλο και περισσότερο την σύνδεση της ποιότητας της τροφής μας με τον ψυχισμό μας. Στην Αμερική, ο κίνδυνος για κατάθλιψη βρέθηκε να είναι 80% ψηλότερος σε εφήβους που καταναλώνουν χαμηλής ποιότητας τροφές σε σχέση με αυτούς που τρέφονται με ψηλής ποιότητας ολοκληρωμένη διατροφή, ενώ διπλασιάζεται και η πιθανότητα εμφάνισης συνδρόμου διάσπασης προσοχής στους εφήβους που δεν τρέφονται σωστά.

Η σύνδεση της ψυχιατρικής με τη διατροφή, είναι πια γεγονός, παρ΄ότι 5 χρόνια πριν κάτι τέτοιο φάνταζε απίθανο. Τώρα όμως, υπάρχουν πια πολλές αποδείξεις πως η διατροφή είναι εξ ίσου σημαντική για την ψυχική όπως και για την σωματική υγεία, λέει η διευθύντρια της Διεθνούς Εταιρείας για την Διατροφική Ψυχιατρική Έρευνα, Felice Jacka.  Γιατί η υγιεινή διατροφή προστατεύει, ενώ η ανθυγιεινή αποτελεί παράγοντα κινδύνου τόσο για την κατάθλιψη όσο και για το άγχος.

Δεν μπορεί η διατροφή να αντικαταστήσει τη θεραπεία, στη κατάθλιψη (τουλάχιστον προς το παρόν), ωστόσο μπορεί να αυτή να βοηθήσει τη θεραπεία, αλλά και να προλάβει την εμφάνιση της κατάθλιψης, πράγμα πολύ σημαντικό.
Και βέβαια όταν μιλάμε για σωστή διατροφή, δεν εννοούμε τίποτα διαφορετικό από τη διατροφή που βοηθάει στην αντιμετώπιση του στρες. Αυτή τη διατροφή που πολλές φορές σας έχω προτείνει : φρούτα, λαχανικά, αναποφλοίωτοι σπόροι, ξηροί καρποί, μικρά λιπαρά ψάρια και αποφυγή κατεργασμένων τροφών.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.