Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Επίδραση της άσκησης στην εμφάνιση του καρκίνου

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για την άσκηση και την μεγάλη σημασία της στην αντιμετώπιση του στρες, σας έχω μιλήσει επανειλημμένα. Ένας πολύ απλός λόγος, που βοηθάει η άσκηση σε αυτό, είναι το γεγονός πως κατ΄αυτήν καταναλώνονται οι ορμόνες του στρες. Όταν βέβαια αυτή δεν είναι τόσο εντατική, ώστε να δημιουργεί  πρόσθετο στρες στον οργανισμό.

Οι τελευταίες πληροφορίες στο θέμα αυτό από τις αντίστοιχες  έρευνες είναι,  πως είναι
απαραίτητη για τη υγεία μας, μισή ώρα περπάτημα την ημέρα, τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα. Ενώ άλλες πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει, πως αρκεί να σηκώνεται κάποιος συχνά από την καρέκλα του, για να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα, ή να περπατάει 3 ξεχωριστά 10λεπτα κατά τη διάρκεια της ημέρας, γιατί πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως το να ασκείται κάποιος μετά την δουλειά του, δεν είναι αρκετό για να αποφύγει τα προβλήματα που δημιουργεί η μεγάλης διάρκεια καθιστική εργασία…

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως το να κάθεται κάποιος επί 6 ώρες την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου μέσα στην επόμενη 15ετία κατά 40% !
Η πολύωρη καθιστική εργασία δεν δημιουργεί πρόβλημα στην υγεία μόνον λόγω της ακινησίας και της μειωμένης κατ΄αυτήν κατανάλωσης των ορμονών του στρες, αλλά και λόγω  της μείωσης της επίδρασης της βαρύτητας στο σώμα. Επίδρασης που υπάρχει όταν στεκόμαστε όρθιοι, άσχετα με το εάν ασκούμαστε ή όχι.
Η δρ Ιωάννα Βερνίκου, τέως διευθύντρια του Τμήματος Ερευνών της NASA, η οποία επί 31 χρόνια είχε την ευθύνη της υγείας των αστροναυτών στη NASA, ανακάλυψε πως η έλλειψη βαρύτητας (που υπάρχει στο διάστημα) οδηγεί σε πρόωρη γήρανση, ενώ η σωστή χρήση της βαρύτητας, εδώ στην γη, μας βοηθάει να διατηρηθούμε ακμαίοι ως τα βαθιά γεράματα.
Όπως λέει η ίδια, η πολύωρη καθιστική ζωή ελαττώνει την βοηθητική για τη ζωή επίδραση της βαρύτητας. Γι αυτό και έχουν φτιαχτεί ειδικά γραφεία, τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται από  διάφορες εταιρείες στο εξωτερικό,  στα οποία μπορεί κάποιος να εργάζεται πότε καθιστός και πότε όρθιος.

Όλα τα πιο πάνω τα σκέφτηκα και πάλι, διαβάζοντας τα αποτελέσματα μιας καινούργιας ιατρικής έρευνας για τον καρκίνο, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Internal Medicine  πριν λίγες ημέρες, στην οποία διαπιστώθηκε πως, η μεγαλύτερη φυσική δραστηριότητα συνοδεύεται από μείωση των ποσοστών εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως αυτού του ήπατος, του πνεύμονα, του οισοφάγου, του στομάχου, της μήτρας, της κεφαλής και του λαιμού, των νεφρών, του πρωκτού, της κύστεως, του μαστού, του μυελώματος και της μυελογενούς λευχαιμίας.

Το κατά πόσο τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται στην μείωση των ορμονών του στρες και της χρόνιας φλεγμονής που αυτό δημιουργεί, χρειάζεται να αποδειχθεί με περαιτέρω έρευνες, λένε οι ερευνητές. Ωστόσο, επισημαίνουν, πως η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας θα πρέπει να συστήνεται πλέον σοβαρά, για την πρόληψη του καρκίνου.
Και όχι μόνον του καρκίνου, θα συμπλήρωνα εγώ, γιατί  το στρες και οι ορμόνες του δεν ευθύνονται μόνον για τον καρκίνο, αλλά για τα περισσότερα από τα γνωστά μας νοσήματα, όπως πολλές φορές σας έχω αναφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.