Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Συμπληρωματικές θεραπείες και οσφυαλγία

Η πρώτη αντίδραση των ζώων της ξηράς (ερπετών) στις απειλές που αντιμετώπιζαν (στρες) ήταν το πάγωμα (freezing). Τα ζώα, δηλαδή, μπροστά σε μία απειλή παγώνουν και μένουν ακίνητα σαν νεκρά με σφιγμένους τους μυς τους.
Η αντίδραση αυτή απέναντι στα στρες της ζωής, υπάρχει μέχρι και σήμερα σε εμάς τους ανθρώπους, παρά τα τόσα χρόνια εξέλιξης.
Είναι αυτή που οδηγεί στο γνωστό σε όλους «αυχενικό
σύνδρομο» λόγω σύσφιξης των μυών του αυχένα, καθώς και στην οσφυαλγία ή οσφυοϊσχυαλγία, (σύσπαση των μυών της μέσης)  στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην σπονδυλική στήλη.
Ενώ σε ψυχικό επίπεδο, το «πάγωμα» αυτό μπορεί να εκδηλωθεί σαν κρίσεις πανικού ή κατάθλιψη.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο που πρόσφατη έρευνα, που αναφέρεται στο health.in.gr και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο διαλογισμός και η ψυχοθεραπεία έχουν καλύτερα αποτελέσματα στην χρόνια οσφυαλγία απ’ ότι τα φάρμακα.

Η μέθοδος διαλογισμού που εφαρμόστηκε στην έρευνα, ήταν αυτή της αυτοσυγκέντρωσης, σε συνδυασμό με ελαφρές ασκήσεις γιόγκα (mindfulness based stress redaction).  
Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν :
- βελτίωση των συμπτωμάτων σε ποσοστό 61% στην ομάδα που έκανε διαλογισμό και ελαφρές ασκήσεις γιόγκα,
-βελτίωση σε ποσοστό 58% στην ομάδα που έκανε ψυχοθεραπεία
-και μόνον ποσοστό 44% βελτίωσης παρατηρήθηκε στην ομάδα που έπαιρνε φάρμακα.

Τα όσα ανέφερα στην αρχή για την αντίδραση του στρες εξηγούν πολύ καλά, νομίζω,  τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής.
Όσο οι γνώσεις μας για την αντίδραση του οργανισμού στα στρες της ζωής αυξάνονται,  τόσο ευκολότερη γίνεται η κατανόηση της βοήθειας που προσφέρουν οι λεγόμενες «συμπληρωματικές» θεραπείες που παλαιότερα ονομαζόντουσαν «εναλλακτικές», στην θεραπεία των διαφόρων ασθενειών  και τόσο μειώνεται η ανάγκη για την λήψη φαρμάκων.

Με αγάπη

Πηγή: http://www.medscape.com/viewarticle/860777?nlid=102683_2982&src=wnl_dne_160324_mscpedit&uac=101389ST&impID=1035430&faf=1#vp_2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.