Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Κρίσεις πανικού και IQ (119)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Οι κρίσεις πανικού, δεν κρύβουν κάποιο πρόβλημα υγείας, παρ΄ότι τα άτομα που τις βιώνουν αισθάνονται πως … πεθαίνουν. Το αίσθημα επικείμενου θανάτου είναι πάρα πολύ δυνατό, γι αυτό και είναι δύσκολο να το κατανοήσει κάποιος που δεν έχει βιώσει ποτέ μια τέτοια κρίση.

Τα αίτια δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί, η κληρονομικότητα φαίνεται να παίζει κάποιο
ρόλο, ωστόσο, είναι γεγονός πως τα συμπτώματα δείχνουν φανερά πως πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός βρίσκεται σε μία πολύ έντονη αντίδραση στρες. Η ταχυκαρδία, η ταχύπνοια, ο ιδρώτας κ.λπ είναι γνωστό πως οφείλονται σε μεγάλη έκκριση των ορμονών του στρες και ιδίως της αδρεναλίνης. Επομένως, μία εκπαίδευση του ατόμου στην σωστή αντιμετώπιση του στρες, βοηθάει τα άτομα αυτά να απαλλαγούν από την ταλαιπωρία των κρίσεων πανικού.

Η εκπαίδευση αυτή όμως, έχει τόσο μεγαλύτερη διάρκεια, όσο περισσότερο χρονικό διάστημα το άτομο βιώνει κρίσεις πανικού. Ασκήσεις της μεθόδου NLP (νευρογλωσσικός προγραμματισμός) αν προστεθούν στην συνολική εκπαίδευση, βοηθούν οι κρίσεις να αντιμετωπισθούν πολύ γρηγορότερα, όπως έχω διαπιστώσει εμπειρικά.

Τα άτομα με υψηλό IQ είναι πιο επιρρεπή στις κρίσεις πανικού, όπως αναφέρεται σε άρθρο που έχει δημοσιευτεί στον οργανισμό 6sconds που ασχολείται με την συναισθηματική νοημοσύνη. Τα έξυπνα άτομα, τείνουν να ανησυχούν περισσότερο για ότι πρόκειται να τους συμβεί, λένε οι συγγραφείς.

Ο φόβος (ανησυχία) είναι αυτός που μας προστατεύει από τις απειλές της ζωής και δημιουργεί γι αυτόν τον σκοπό την αντίδραση του στρες στον εγκέφαλο, ώστε να είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε για να σωθούμε. 
Τα έξυπνα άτομα, λοιπόν, θεωρούν πως αντιλαμβάνονται περισσότερο τις πιθανές απειλές, με αποτέλεσμα να είναι επιρρεπή στις κρίσεις πανικού, σε αντίθεση με τα άτομα που έχουν ανεπτυγμένη την συναισθηματική νοημοσύνη (EQ), και ξέρουν να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους.

Η ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης, που είναι μέρος της εκπαίδευσης στην σωστή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του στρες, όπως αυτή διδάσκεται στο ΕΛ.ΙΝ.Α.Σ (Ελληνικό Ινστιτούτο Αντιμετώπισης του Στρες), βοηθάει, όχι μόνον στην αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού, αλλά γενικότερα στην σωστή αντιμετώπιση  των προβλημάτων της ζωής, βοηθώντας την υγεία.
Λέγοντας «συναισθηματική νοημοσύνη» (EQ), εννοούμε την αναγνώριση και σωστή διαχείριση των συναισθημάτων μας, ώστε αυτά να μην καταστρέφουν την υγεία και τη ζωή μας, γενικότερα, όταν είναι αρνητικά.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.