Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Μικροχειμερισμός (27)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Ο όρος μικροχειμερισμός, (microchimerism) φτιάχτηκε για να  περιγράψει την κατάσταση κατά την οποία μικρός αριθμός κυττάρων ενός οργανισμού βρίσκονται και συνεχίζουν να ζουν μέσα σε έναν άλλο.

Το φαινόμενο ανακαλύφθηκε πρόσφατα πως συναντάται στους ανθρώπους και οι έρευνες επάνω στο θέμα αυτό, μόλις άρχισαν. Ερευνώνται τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να
έχει το φαινόμενο αυτό στην ανθρώπινη υγεία.

Η ανταλλαγή αυτή κυττάρων, γίνεται προφανώς κατά την εγκυμοσύνη. Οι επιστήμονες παρατήρησαν πως μέσα από τα αγγεία του ομφαλίου λώρου, κάποια κύτταρα της μητέρας μεταφέρονται στο έμβρυο και κάποια κύτταρα του εμβρύου μεταφέρονται στην μητέρα, παραμένοντας εκεί για πολλά χρόνια.  

Η ανακάλυψη αυτή, δίνει κάποια εξήγηση στον στενό δεσμό της μητέρας με τα παιδιά της και ίσως και στη διαίσθηση που οι περισσότερες μητέρες διαθέτουν.

Ωστόσο, επιστήμονες διατυπώνουν την άποψη, πως μπορεί η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης αυτοανόσων νοσημάτων στις γυναίκες να έχει την αιτία της σε αυτό ακριβώς το φαινόμενο. Υποθέτουν πως μπορεί τα κύτταρα αυτά του εμβρύου που περνούν στην μητέρα, κάποια στιγμή να τα αντιλαμβάνεται σαν ξένα το  ανοσοποιητικό της σύστημα και να γίνεται αυτό η αιτία της δημιουργίας αντισωμάτων από το ανοσοποιητικό. Αντισωμάτων που τελικά καταστρέφουν τα κύτταρα της μητέρας, οδηγώντας την σε αυτοάνοσα νοσήματα.

Δεν είναι πολύ ευχάριστο να θεωρεί κάποιος πως ο στενός δεσμός της μητέρας με το παιδί της μπορεί να οδηγεί εκείνη ή αυτό σε ασθένειες, είναι όμως αυτή μία υπόθεση, που έχει επιστημονική βάση, σύμφωνα με την τελευταία αυτή διαπίστωση του «μικροχειμερισμού»  και αξίζει το θέμα να διερευνηθεί.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.