Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Επίδραση της λιπαρής διατροφής στην σωματική και ψυχική υγεία (33)

Γεια σας φίλες και φίλοι
Μία ενδιαφέρουσα έρευνα σχετικά με τη διατροφή, έγινε πρόσφατα σε ποντίκια και τα αποτελέσματά της αξίζουν προσοχής.

Ερευνητές χώρισαν τα πειραματόζωα σε 3 ομάδες. Την πρώτη, την τάιζαν μία σωστή διατροφή. Την δεύτερη, μία διατροφή πλούσια σε λιπαρά, και την τρίτη, μία διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη (το σάκχαρο που περιέχουν τα φρούτα).

Αυτό που παρατήρησαν ήταν,
πως τα ζώα που είχαν διατροφή πλούσια σε λιπαρά, πήραν βάρος, και εμφάνισαν διαβήτη και αντίσταση στην ινσουλίνη. Το ίδιο συνέβη και με τα ζώα που είχαν την πλούσια σε φρουκτόζη διατροφή, με μόνη διαφορά πως εκείνα δεν πήραν βάρος. Ενώ κανένα σύμπτωμα δεν παρουσίασαν τα ζώα που τρεφόντουσαν κανονικά.

Αυτά τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα, γιατί είναι πλέον γνωστές οι επιδράσεις της λιπαρής διατροφής στην υγεία.  Το ενδιαφέρον εύρημα ήταν όμως, πως τα ζώα που είχαν την πλούσια σε λιπαρά διατροφή, παρουσίασαν συμπτώματα που έμοιαζαν με κατάθλιψη, ενώ παρατηρήθηκε  ελάττωση της ποσότητας της εξωκυττάριας σεροτονίνης σε  μία περιοχή του εγκεφάλου που λέγεται ιππόκαμπος και έχει σχέση με την μνήμη.

Τα συμπτώματα αυτά παρέμειναν και όταν μετά από 3 μήνες διατροφής πλούσιας σε λιπαρά, άλλαξαν την διατροφή των ζώων και τους έδωσαν επί 1 μήνα μία φυσιολογική διατροφή. Το περιττό βάρος και ο διαβήτης υποχώρησαν, όχι όμως και τα συμπτώματα κατάθλιψης των ζώων.  

Επί πλέον, παρατήρησαν οι ερευνητές πως φάρμακα με αγχολυτική και αντικαταθλιπτική δράση που χορήγησαν στα πειραματόζωα, δεν είχαν καμία επίδραση στα ποντίκια που τράφηκαν με την πλούσια σε λιπαρά δίαιτα. Η δράση των φαρμάκων αυτών δηλαδή, επηρεάζεται αρνητικά από την πλούσια σε λιπαρά διατροφή.
Τα ευρήματα είναι πολύ ενδιαφέροντα. Μένει τώρα να αποδειχθούν και σε ανθρώπους.

Δεν διευκρινίστηκε, όμως, εάν το θέμα αυτό της κατάθλιψης και της δράσης των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων οφείλεται σε πρόβλημα της εγκεφαλικής λειτουργίας ή σε επίδραση της λιπαρής διατροφής στον μικροβιακό πληθυσμό του εντέρου, από τον οποίο, όπως έχει γίνει γνωστό τελευταία εξαρτάται η παραγωγή της μεγαλύτερης ποσότητας σεροτονίνης του οργανισμού.

Μένουν πολλά ακόμη να διευκρινισθούν, ωστόσο γίνεται όλο και περισσότερο σαφής, από τις έρευνες, ο σημαντικός ρόλος της διατροφής στην υγεία, τόσο την σωματική όσο και την ψυχική.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.