Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Μεσογειακή διατροφή και εγκέφαλος (32)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής, έχουν γραφτεί κατά καιρούς πολλά. Όλοι γνωρίζουν πόσο καλό κάνει στην υγεία. Μία καινούργια έρευνα όμως, από Αμερικανούς επιστήμονες πρόσθεσε μία ακόμη σημαντική πληροφορία στο θέμα αυτό, τελευταία.

Μελετήθηκαν 674 ηλικιωμένοι με μέση ηλικία τα 80,1 χρόνια, ως προς την διατροφή που είχαν αυτοί τους τελευταίους 12 μήνες. Σύμφωνα με το ιστορικό τους, οι μισοί περίπου ανέφεραν μια
διατροφή πολύ κοντά σε αυτή που λέγεται «μεσογειακή», ενώ οι άλλοι μισοί όχι.

Ως «μεσογειακή διατροφή» σύμφωνα με την έρευνα, είχε οριστεί η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, οσπρίων, δημητριακών, ψαριών και ελαιόλαδου, και η πολύ χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, κρέατος και πουλερικών, καθώς και γαλακτοκομικών προϊόντων. Ενώ υπήρχε επίσης μικρή έως μέτρια λήψη αλκοόλ.

Με μαγνητική τομογραφία ελέγθηκε ο εγκέφαλος όλων των ηλικιωμένων που πήραν μέρος στην έρευνα και τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενδιαφέροντα.

Ο εγκέφαλος αυτών που κατανάλωναν περισσότερα είδη από αυτά που είχαν οριστεί σαν «μεσογειακή διατροφή», σε σχέση με τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων που δεν ακολουθούσαν παρόμοια διατροφή, παρουσίαζε μια διαφορά ως προς την ατροφία του εγκεφάλου που ισοδυναμεί με 4-5 χρόνια νεότερη ηλικία!

Η κατανάλωση μια φορά τουλάχιστον την εβδομάδα ψαριών, καθώς και η μειωμένη πρόσληψη κρέατος (λιγότερο από 100γρ. την ημέρα), συσχετίστηκε επίσης με 3-4 χρόνια νεότερης ηλικίας εγκέφαλο!


Όπως βλέπετε, η διατροφή μας παίζει σημαντικό ρόλο στην κατάσταση του οργανισμού μας. Ξέραμε έως τώρα από έρευνες, πως η χορτοφαγική διατροφή κάνει ένα φυσικό καθάρισμα των αρτηριών μας (αποφεύγει, δηλαδή, κάποιος τα εμφράγματα και τα stends και μειώνεται φυσικά η αρτηριακή του πίεση),  αλλά με την καινούργια αυτή έρευνα φαίνεται πως όχι μόνον οι αρτηρίες μας, αλλά και ο εγκέφαλός μας διατηρείται για πολύ περισσότερο σε καλή κατάσταση με αυτή τη διατροφή.

Δεν ξέρω αν σας έπεισα, αλλά καλό θα είναι να ξανασκεφθείτε λίγο, το πώς μεταχειρίζεστε αυτό το σώμα με το οποίο βιώνετε όλες αυτές τις μαγικές εμπειρίες της ζωής.


Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.