Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Οι νανοσωληνίσκοι άνθρακα και η υγεία μας (111)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πριν κάποιο καιρό σε ένα άρθρο μου με θέμα την «νανοτεχνολογία», είχα εκφράσει τις ανησυχίες μου για τις επιπτώσεις που θα έχουν, στην υγεία και τη φύση γενικότερα, οι εφαρμογές της, εάν αυτές δεν μελετηθούν πρώτα καλά ως προς αυτή την κατεύθυνση, ερευνητικά.

Τις ανησυχίες μου συμμερίζονται αρκετοί ερευνητές επιστήμονες, και πρόσφατη δημοσίευση Γάλλων ερευνητών στο περιοδικό EBioMedicine, DOI: 10.1016/j.ebiom.2015.10.012 αναφέρει, πως
βρέθηκαν νανοσωληνίσκοι άνθρακα στους πνεύμονες παιδιών που πάσχουν από άσθμα.

Απ΄ότι αναφέρουν οι ερευνητές αυτοί, τέτοια νανομόρια, υπάρχουν στην μολυσμένη μας ατμόσφαιρα, αλλά δεν είχαν μέχρι τώρα μελετηθεί ως προς την βλαβερή τους επίδραση στην υγεία. Οι νανοσωληνίσκοι άνθρακα που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα, προέρχονται από την μεγάλη τους χρήση στη βιομηχανία των κομπιούτερς, του ρουχισμού και της ιατρικής τεχνολογίας).

Νανοσωληνίσκοι άνθρακα βρέθηκαν στο υγρό των κυψελίδων όλων των ασθματικών παιδιών που μελετήθηκαν (64) στη Γαλλία, ενώ σε 5 παιδιά, βρέθηκαν αυτά τα νονομόρια μέσα στα μακροφάγα που υπήρχαν στο υγρό των κυψελίδων τους. 
Τα μακροφάγα είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού (λευκά αιμοσφαίρια) τα οποία απομακρύνουν από τον οργανισμό ανεπιθύμητους επισκέπτες… Προφανώς, το ανοσοποιητικό προσπαθούσε να απαλλάξει τους πνεύμονες των παιδιών αυτών από τα ξένα αυτά σώματα…

Δεν μπορούν να πουν, όμως,  με βεβαιότητα οι ερευνητές, αν η είσοδος αυτών των νανοσωληνίσκων άνθρακα αποτελεί αιτία νόσου, ή αν γίνονται αυτοί το όχημα εισόδου στον οργανισμό άλλων ουσιών από το περιβάλλον που πιθανόν προσκολλώνται επάνω τους.

Ωστόσο άλλοι ερευνητές διαπίστωσαν σε πειράματά τους με ποντίκια, πως η είσοδος τέτοιων νανοσωληνίσκων στον οργανισμό των ποντικιών, δημιούργησε σε αυτά αντίδραση του ανοσοποιητικού τους συστήματος όμοια με αυτή που δημιουργεί η άσβεστος. Και ξέρουμε πως η άσβεστος έχει αποδειχθεί καρκινογόνος για τον άνθρωπο.

Οι έρευνες χρειάζεται, βέβαια, να συνεχιστούν για πολύ, για να έχουμε κάποιο σίγουρο αποτέλεσμα.

Ο άνθρωπος αναπτύσσοντας όλο και περισσότερο την τεχνολογία, δημιουργεί όλο και περισσότερες συνθήκες που οδηγούν τον οργανισμό στην αντίδραση του στρες, γιατί είναι συνθήκες άγνωστες σε αυτόν και του προκαλούν φόβο.
Όλο και πιο απαραίτητη γίνεται, δηλαδή, η γνώση της ολοκληρωμένης σωστής αντιμετώπισης του στρες, που σας προτείνω συχνά, προκειμένου να διαφυλαχθεί η υγεία μας.

Με αγάπη 

Πηγή:  NewScientist.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.