Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Ο ρόλος της φλεγμονής στην κατάθλιψη (83)

Γεια σας φίλες και φίλοι
Όλο και περισσότερες έρευνες, που έχουν γίνει για να βοηθήσουν στην εύρεση νέων φαρμάκων για την κατάθλιψη, έχουν δείξει πως στην παθοφυσιολογία αυτής της νόσου παίζει σημαντικό ρόλο η φλεγμονή του οργανισμού. (1) 
Οι καταθληπτικοί ασθενείς έχει βρεθεί πως έχουν στην κυκλοφορία τους περισσότερες ουσίες που χαρακτηρίζουν την κατάσταση φλεγμονής στον οργανισμό, όπως προφλεγμονώδεις κυτοκίνες, πρωτείνες οξείας φάσης, χυμοκίνες κ.λπ. Επιπλέον, η χορήγηση για θεραπευτικούς λόγους σε ασθενείς της κυτοκίνης «ιντερφερόνη –α» έχει παρατηρηθεί πως δημιουργεί κατάθλιψη στο 50% αυτών που την παίρνουν.
Είναι γνωστό επίσης, από έρευνες, πως ουσίες της φλεγμονής, όπως οι προφλεγμονώδεις κυτοκίνες, επηρεάζουν πολλές από τις λειτουργίες του νευρικού συστήματος που βρίσκονται διαταραγμένες στην κατάθλιψη.
Και βέβαια, αυτή η υπερπαραγωγή ουσιών της φλεγμονής μπορεί να οφείλεται σε διαταραγμένα γονίδια που έχουν κληρονομηθεί από τους γονείς, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως το στρες κάθε είδους (περιβαλλοντικό ή ψυχικό) οδηγεί σε τέτοια υπερπαραγωγή ουσιών φλεγμονής, μαζί με την υπερπαραγωγή των γνωστών ορμονών αδρεναλίνης, και κορτιζόνης. Επιπλέον, οδηγεί αυτό και σε διαταραχή της λειτουργίας των γονιδίων του βρέφους που μεγαλώνει στην μήτρα της μητέρας εάν αυτή δεν αντιμετωπίζει σωστά τα στρες στη ζωή της.
Είναι δε γνωστό πως με βάση τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα, εάν ανιτμετωπισθεί το στρες έγκαιρα σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε επιδιόρθωση των διαταραγμένων γονιδίων.
Γι αυτό είναι απαραίτητο να μάθουν οι νέοι, άνδρες και γυναίκες, να αντιμετωπίζουν σωστά τα στρες της ζωής τους, έγκαιρα και πριν τεκνοποιήσουν, όχι μόνον για το καλό της δικής τους υγείας αλλά και των παιδιών που θα φέρουν στον κόσμο. Γιατί δεν είναι μόνον η κατάθλιψη που έχει συσχετισθεί με το στρες των γονέων που βλάπτει τα γονίδια που μεταφέρονται στα παιδιά, αλλά και ο αυτισμός, οι αλλεργίες, το άσθμα κ.λπ  
Προς τον σκοπό αυτό, στο Ελληνικό Ινστιτούτο Αντιμετώπισης του Στρες ξεκίνησε εφέτος νέο τρίμηνο πρόγραμμα εκπαίδευσης των εφήβων στα θέματα του στρες και της αντιμετώπισής τους με ελεύθερη είσοδο. Είναι απαραίτητη η έγκαιρη ενημέρωση των νέων ανθρώπων προκειμένου να βελτιωθεί η υγεία της επόμενης γενεάς και να μην καταστρέφεται αυτή όλο και περισσότερο από την συνεχή αύξηση των περιβαλλοντικών αλλά και των ψυχικών στρες που δημιουργεί ο τεχνολογικός πολιτισμός μας.  
Με αγάπη
Πηγές : 1. Ch. L. Raison et al Cytokines sing the blues: inflammation and the pathogenesis of depression Department of Psychiatry and Behavioral Sciences, Emory University School of Medicine, 101 Woodruff Circle, Suite 4000, Atlanta, GA 30322, USA Trends in immunology Volume 27, Issue 1, p24–31, January 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.