Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Εκδηλώσεις του κακοδιαχερισμένου στρες (69)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Βία (μάχη)
Η αντίδραση του στρες του οργανισμού, με την παραγωγή διαφόρων ορμονών, οδηγεί όπως σας έχω αναλύσει τόσο στα βιβλία μου όσο και στα αντίστοιχα βίντεο, σε τρεις καταστάσεις : μάχη, φυγή ή πάγωμα.

Είναι οι τρόποι αυτοί με τους οποίους όλα τα ζώα αντιδρούν στα διάφορα περιβαλλοντικά στρες. Οι ορμόνες που παράγονται κατά την αντίδραση του στρες τα κάνουν να αποκτούν δύναμη και ορμή για να παλέψουν με τον εχθρό (μάχη), ή να τρέξουν να γλυτώσουν (φυγή). Μία τρίτη αντίδραση είναι να παγώσουν από τον φόβο τους και να μείνουν ακίνητα ώστε να μοιάζουν νεκρά για να αποφύγουν την καταστροφή τους από τον εχθρό (πάγωμα).
Φυγή (εθισμοί)
Όταν το στρες είναι ψυχικό,  αρνητικά συναισθήματα δηλαδή, η αντίδραση του στρες παραμένει στον οργανισμό η ίδια, μόνον που τα αποτελέσματά της είναι διαφορετικά, μια που ο εχθρός δεν είναι εξωτερικός. 
Η πάλη με τον εχθρό (μάχη), οδηγεί σε βία, που εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους (εκφοβισμός -bullying-, τρομοκρατία κ.λπ), η προσπάθεια φυγής από το πρόβλημα οδηγεί σε εθισμούς (τσιγάρο, ποτό, ουσίες, πολυφαγία, κ.λπ) ενώ το πάγωμα οδηγεί σε μυϊκούς πόνους από το υπερβολικό σφίξιμο των μυών (οσφυαλγία, αυχεναλγία ), σε πανικούς και κατάθλιψη.

Το κακό είναι, πως και τα περιβαλλοντικά στρες της εποχής μας είναι τέτοια που δεν αντιμετωπίζονται με μάχη, φυγή ή πάγωμα. Μπορεί να παλέψει κανείς με τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες που μας έχουν κυκλώσει, ή με τα χημικά στην ατμόσφαιρα και τις τροφές μας; ή μήπως μπορεί να τρέξει να γλυτώσει από αυτά;
Έτσι και τα περιβαλλοντικά στρες στην εποχή μας, δυστυχώς, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν σαν πραγματικοί εχθροί, με αποτέλεσμα να οδηγούν στα ίδια συμπτώματα με τα ψυχικά στρες.

Κάτω δηλαδή από την βία, τους εθισμούς και την κατάθλιψη που βασιλεύουν στην εποχή μας, κρύβεται κακοδιαχειρισμένο ψυχικό και περιβαλλοντικό στρες.  
Πάγωμα (κατάθλιψη)
Γι αυτό και θα έπρεπε, κατά την άποψή μου, τα άτομα που παρουσιάζουν κάποιο από τα πιο πάνω συμπτώματα και σημεία, να εκπαιδεύονται στην συνολική αντιμετώπιση του στρες, με όλους τους τρόπους που σε αυτή την ιστοσελίδα και στα βιβλία μου σας έχω αναλύσει, και όχι να αντιμετωπίζονται μόνον με τιμωρίες ή ψυχολογική ή ψυχιατρική υποστήριξη, όπως γίνεται συνήθως.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.