Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Αποδοχή συναισθημάτων σε πρώτο πρόσωπο (13)

Γεια σας φίλες και φίλοι
Η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις στη ζωή μας, έχει μεγάλη σημασία για την υγεία μας. Γιατί είναι άμεσα συνδεδεμένος ο τρόπος αυτός με τα συναισθήματα που μας προκαλεί.

Οι ψυχολόγοι συνιστούν, όταν νιώθουμε ένα αρνητικό συναίσθημα εξ αιτίας της συμπεριφοράς κάποιου άλλου απέναντί μας, να μην κάνουμε την ανάλυση της συναισθηματικής μας κατάστασης στην παθητική φωνή , όπως γίνεται συνήθως .Π.χ. Με νευρίασε αυτό που μου είπε… ή με θύμωσε πολύ αυτή του η πράξη… κ.λπ
Δεν ευθύνεται ο άλλος για τα συναισθήματα που μας προκαλεί. Είναι δική μας υπόθεση το τι συναίσθημα θα νιώσουμε. Ο καθένας, πράττει και συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις καταγραφές που έχει στο δικό του υποσυνείδητο.  Αυτές είναι που του έχουν δημιουργήσει  αντιλήψεις και πεποιθήσεις που τον οδηγούν σε πράξεις , συμπεριφορές και συναισθήματα.

Το έχουμε ξαναπεί (κλικ εδώ), πως η ανάσυρση μνήμης από το υποσυνείδητο είναι ένα εκατομμύριο φορές γρηγορότερη από την ανάσυρση μνήμης από την πρόσφατη λογική μας. Γι αυτό και κατά 90 – 95% οι πράξεις μας πηγάζουν από τις εμπειρίες του παρελθόντος μας, όσο και αν μας φαίνεται αυτό απίστευτο.  Είναι όμως διαπιστωμένο ερευνητικά και δεν χωράει αμφισβήτηση αυτό.

Νομίζουμε πως πράττουμε σύμφωνα με την τωρινή λογική μας. Στην ουσία όμως οι πράξεις μας πηγάζουν από το υποσυνείδητό μας, γι αυτό και όσο πιο βεβαρημένο είναι αυτό, τόσο χειρότερες οι συμπεριφορές μας.
Επομένως, είναι βέβαιο ότι οι άλλοι πράττουν σύμφωνα με το δικό τους υποσυνείδητο και είναι στο δικό μας χέρι να νιώσουμε οποιοδήποτε συναίσθημα απέναντι σε αυτή την συμπεριφορά.

Λέμε λοιπόν, «εγώ νευρίασα  με αυτό που μου είπες…» ή «εγώ θύμωσα με αυτό που έκανες…» κ.λπ.

Με αυτόν τον τρόπο αναλαμβάνουμε την ευθύνη για το συναίσθημά μας και ανακαλύπτουμε έτσι  σιγά-σιγά και τα όσο κρύβονται στο δικό μας υποσυνείδητο, αφού από αυτό εξαρτώνται και οι δικές μας αντιδράσεις και συναισθήματα.
Με αυτόν τον τρόπο δηλαδή, ο άλλος γίνεται για εμάς ένας καθρέφτης που αντανακλά τα συναισθήματα του δικού μας υποσυνειδήτου !
Μαθαίνουμε έτσι να συγχωρούμε τον εαυτό μας και τους άλλους, και να γινόμαστε πιο ανεκτικοί και θετικοί άνθρωποι. Πράγμα που βοηθάει πολύ την υγεία μας, αλλά και τη ζωή μας γενικότερα.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.