Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (23)


Τι φέρνει ευτυχία ;;;                      
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Θυμόσαστε το βιβλίο που σας είχα πριν από καιρό συστήσει να διαβάσετε, το «Οι Συνδεδεμένοι»; Όσοι δεν το έχετε ακόμη διαβάσει, αξίζει να το κάνετε και τώρα. Αν και  αλήθεια είναι πως εγώ προσωπικά, βρήκα ενδιαφέρον το πρώτο του ήμισυ. Το υπόλοιπο είναι απλά επανάληψη των αποτελεσμάτων που αναφέρονται στην αρχή, μόνον που οι έρευνες επεκτείνονται και σε άλλους τομείς της κοινωνίας.

Το βιβλίο αυτό, γραμμένο από δύο πανεπιστημιακούς κοινωνιολόγους, αναφέρεται στα αποτελέσματα των ερευνών που έκαναν αυτοί στην Αμερική, προκειμένου να διαπιστώσουν αν είναι «κολλητικά» (και πόσο) τα συναισθήματά μας. Τα αποτελέσματα των ερευνών τους είναι καταπληκτικά. Δηλώνουν πως, όπως διαπίστωσαν, ο καθένας από εμάς, τελικά επηρεάζει 30.000 περίπου άτομα. Φανταστείτε! Χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε….
Στις μέρες μας που ο πανικός, η ανασφάλεια και η αγωνία για το μέλλον αλλά και για το παρόν ακόμη διακατέχουν τους περισσότερους ανάμεσά μας, σκέφτηκα πως το θέμα αυτό είναι επίκαιρο και αποφάσισα να το ξανασυζητήσουμε λιγάκι.

Έρευνες λοιπόν στην Αμερική έχουν δείξει πως το να κερδίσει κάποιος 5.000 δολάρια επί πλέον τον χρόνο, οδηγεί μόνον σε ένα 2% αύξησης της ευτυχίας. Ενώ (προσέξτε το!) εάν ένας φίλος του φίλου του φίλου σας είναι ευτυχισμένος, αυτό οδηγεί σε αύξηση της ευτυχίας κατά 6%. Δεν είναι καταπληκτικό;

Νομίζω πως τα αποτελέσματα αυτά της μετάδοσης των συναισθημάτων στους άλλους οφείλονται στις αλλαγές που τα συναισθήματα κάνουν, όπως πολλές φορές σε ετούτη την ιστοσελίδα σας επαναλαμβάνω, στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της καρδιάς μας και επομένως στην ενέργεια που εκπέμπεται από το σώμα μας στο περιβάλλον. Η ενέργεια αυτή κατά κύματα, μεταφέρεται γύρω μας και επηρεάζει πολλούς άλλους ανθρώπους. Δεν ξέρω αν αυτός ο αριθμός φτάνει να είναι 30.000 όπως δηλώνουν στο βιβλίο τους οι συγγραφείς του «Οι Συνδεδεμένοι», αλλά και πολύ μικρότερος εάν είναι, δεν παύει να έχει μεγάλη σημασία για το σύνολο της ανθρωπότητας και τον καθένα μας ξεχωριστά.

Όσο πιο πολλοί άνθρωποι, (αλλά και ζώα, πιστεύω εγώ), είναι γύρω μας δυστυχισμένοι, τόσο δυσκολότερο θα είναι να νιώσει ο καθένας μας ευτυχισμένος, όσα λεφτά και αν καταφέρνει να κερδίζει. Είναι τελικά η ανθρωπότητα ένας μεγάλος οργανισμός. Και αν σε έναν οργανισμό κάποιο τμήμα του πονάει, πάσχει ολόκληρος ο οργανισμός. Ακόμη και ένα δόντι μας εάν πονάει, δεν μπορούμε να ησυχάσουμε. Έτσι δεν είναι; Πώς λοιπόν δεν  μπορούμε να καταλάβουμε πως όσο ταλαιπωρούμε κάποιους ανάμεσά μας τόσο δημιουργούμε συνθήκες που αποβαίνουν σε βάρος μας; Τι είναι αυτό που κάνει εμάς  τους ανθρώπους μωρούς και δεν μπορούμε να καταλάβουμε,  τυφλούς και δεν μπορούμε να δούμε;

Το μεγάλο μας πρόβλημα λοιπόν δεν είναι το οικονομικό. Είναι το πώς εμείς οι άνθρωποι θα καταφέρουμε να καταλάβουμε και να «δούμε» επιτέλους  τη πραγματικότητα που βιώνουμε.

Όσο για τα συναισθήματά μας, αρκεί να επικεντρωνόμαστε συχνά σε κάτι που μας αρέσει, ή αγαπάμε, για να ισορροπούμε την ενέργεια της καρδιάς μας που αυτά τα συναισθήματα επηρεάζουν, όπως πολλές φορές σας έχω πει. Και αυτό είναι κάτι που έχει χρέος να κάνει ο καθένας από εμάς, άσχετα με το εάν έχει μάθει να ασκείται στην αυτοσυγκέντρωση και τη διαχείριση των συναισθημάτων του ή όχι. Όσο πιο συχνά επικεντρώνεται κανείς σε ένα θετικό συναίσθημα, τόσο μεγαλύτερο καλό κάνει στην υγεία του αλλά και στον κόσμο.

Μην μένετε λοιπόν συγκεντρωμένοι στους απλήρωτους λογαριασμούς σας φίλες και φίλοι μου. Η συγκέντρωσή σας σε αυτούς, δεν πρόκειται να οδηγήσει στην πληρωμή τους, μπορεί όμως να χαλάσει την υγεία σας και να βοηθήσει στο να χειροτερεύουν περισσότερο τα πράγματα γύρω σας με το αρνητικό συναίσθημα που σας προκαλεί. Αφήστε τους στην άκρη και χαϊδέψτε με αγάπη τα παιδιά σας ή τα ζώα σας, ή ακούστε την αγαπημένη σας μουσική, ή ασχοληθείτε με τον κήπο και τις γλάστρες σας. Κάντε κάτι που σας αρέσει και σας γαληνεύει, όσο πιο συχνά μπορείτε. Αυτό θα σας βοηθήσει πολύ περισσότερο, να είστε σίγουροι και θα βοηθήσει και τους γύρω σας.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.