Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Χειμώνας (6)

Γεια σας φίλοι μου
 Εφέτος ο κήπος μου πραγματικά έχει χάσει τελείως τη σειρά του και αυτό κάνει και εμένα να μη ξέρω πως ακριβώς να τον περιποιηθώ. Είναι χειμώνας έτσι δεν είναι; Και όμως ο χειμωνανθός μου (φωτ.αρ.), αυτός ο πολύ όμορφος φυλλοβόλος θάμνος, που γεμίζει τον χειμώνα με μικρά ευωδιαστά ανθάκια στα γυμνά από φύλλα κλαδιά του, δεν τα έχει καταφέρει ακόμη να ρίξει τα φύλλα του. Γι αυτόν ο χειμώνας δεν ήρθε ακόμη και περιμένει….

Το ίδιο και ο άλλος φυλλοβόλος θάμνος του κήπου, η βερβερίδα. (φωτ. δεξ.) Ο θάμνος αυτός έχει αντιβιοτικές ιδιότητες στα σκούρα μπορντώ φύλλα του. Σας έχω δείξει φωτογραφία του σε παλιότερη κουβέντα μας με το έντονο καλοκαιρινό του χρώμα. Δείτε τώρα πώς έχoυν αρχίσει να κιτρινίζουν τα φύλλα του, αλλά δεν τα έχει καταφέρει να τα ρίξει ακόμη. Η βερβερίδα μου βρίσκεται δηλαδή ακόμη στο φθινόπωρο και αυτή. Έτσι τα μικροσκοπικά κίτρινα λουλουδάκια της που βγαίνουν στα γυμνά κλαδιά της την άνοιξη μαζί με την εμφάνιση των πρώτων φύλλων δεν ξέρω εφέτος αν θα αξιωθώ να τα δω.
Το βιβούρνο μου όμως (φωτ.κάτω αρ.), θάμνος αειθαλής που ανθίζει προς το τέλος του χειμώνα, έχει ανθίσει ήδη. Είναι θάμνος πολύ ανθεκτικός και συνδυάζεται πολύ ωραία στα παρτέρια με τις ναντίνες, που σας έδειξα στην προηγούμενη συνάντησή μας. Αυτός γεμάτος με μικρά άσπρα λουλουδάκια, εκείνες με κόκκινα μπαλάκια, κάνουν έναν πολύ όμορφο συνδυασμό αυτή την εποχή. Μόνο που, όπως σας έχω πει και παλαιότερα, θα πρέπει να τα κρατάτε, κλαδεύοντάς τα, σε διαφορετικά ύψη (πίσω, ψηλότερο το βιβούρνο, μπροστά χαμηλότερη την ναντίνα) για να έχετε ένα ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα. Πάντα να το προσέχετε αυτό στα παρτέρια σας. Μην αφήνετε όλα τα φυτά στο ίδιο ύψος, γιατί ο κήπος σας θα μοιάζει με λειβάδι….
Οι διαφορές στα ύψη, όπως και οι διαφορές στα φυλλώματα και τα χρώματα κάνουν έναν κήπο ενδιαφέροντα. Μην το ξεχνάτε. Τo ίδιο ισχύει και για τις γλάστρες στα μπαλκόνια σας.
Και άλλα φυτά στον κήπο μου όμως άρχισαν να ανθίζουν πιστεύοντας πως ήρθε η άνοιξη! Σας έδειξα στην προηγούμενη κουβέντα μας το Κερκυραϊκό γιασεμί μπουμπουκιασμένο, δείτε τώρα και τις κάλλες μου (φωτ. κάτω δεξ). Ανθίζουν και αυτές, ενώ σε κάποιες γωνιές του κήπου μερικές λαντάνες (καθαρά καλοκαιρινά λουλούδια) έχουν μείνει σταθερά ανθισμένες από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι τώρα....                                                               
Αναρωτιέμαι μερικές φορές, αν έχουμε εμείς βάλει το χεράκι μας σε αυτό το μπέρδεμα της φύσης με την επίδραση των επιτευγμάτων του πολιτισμού μας  στην ατμόσφαιρα, ή αν απλώς υπάρχουν και στα φυτά διαβαθμήσεις ως προς την εξυπνάδα τους και έτσι άλλα από αυτά αντιλαμβάνονται σωστά τις εποχές και άλλα όχι!.... Το είχατε σκεφθεί ποτέ;  
Εντάξει το παρατράβηξα, ίσως.... Ελπίζω να σας έκανα να χαμογελάσετε τουλάχιστον.
Όπως και να χει, στην επόμενη συνάντησή μας θα σκάψουμε τα παρτέρια μας για να αεριστεί το χώμα και θα σπείρουμε σε κουτάκια τους σπόρους μας. Απ ότι φαίνεται το καλοκαίρι πλησιάζει γοργά και πρέπει να ετοιμαστούμε….
Στο μεταξύ καθαρίζουμε (με τα χέρια) από τα παράσιτα τα παρτέρια μας με υπομονή, όποτε μπορούμε, ώστε να είναι έτοιμα σε λίγο να τα λιπάνουμε με φυσική κοπριά (φυτική κατά προτίμηση, ή ζωϊκή).
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.