Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Υγιεινές συνταγές/όσπρια (4)

Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα θα σας δώσω τη συνταγή για την σαλάτα με τα κόκκινα φασόλια που σας είπα στην προηγούμενη κουβέντα μας. Είναι ένα πολύ όμορφο πρώτο πιάτο συνοδευόμενο και από μία πράσινη σαλάτα, για χειμώνα και καλοκαίρι. Γίνεται ακόμη νοστιμότερο αν το φτιάξετε με μαύρους γίγαντες Πρεσπών.

ΟΙ  ΣΥΝΑΤΓΕΣ  ΜΟΥ
Σαλάτα με κόκκινα φασόλια και φινόκιο
1/2 πακέττο κόκκινα φασόλια βιολογικά (μουσκεμένα από το βράδυ και βρασμένα)
1 φινίκιο (ρίζα μάραθου) κομμένο σε λεπτές λουρίδες
1  κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές φέτες
2 μέτριες πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε κυβάκια
1/2 ματσάκι μαϊντανός 
8 κ.σ. λάδι
2 κ.σ. ξύδι
1 λεμόνι (χυμός και ξύσμα)
αλάτι, πιπέρι

Ζεσταίνουμε 6 κ.σ. λάδι (να μην κάψει πολύ) και μαραίνουμε μέσα για λίγο το φινόκιο και το κρεμμύδι, προσθέτουμε στη συνέχεια τα φασόλια, τα γυρίζουμε και αυτά μαζί με το φινόκιο στο λάδι για λίγα λεπτά και στη συνέχεια τα "σβύνουμε" με το ξύδι. Τα βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά  (και τις υπόλοιπες 2 κ.σ. λάδι ωμό) και ανακατεύουμε να αναμιχθούν καλά οι γεύσεις.

Θα σας δώσω και μερικές οδηγίες για να κόβετε ευκολότερα το φινόκιο, όσοι δεν ξέρετε πώς να το κάνετε. Κόβετε τη ρίζα στη μέση (φωτ.αρ.) και στη συνέχεια σε τέταρτα. Αφαιρείτε τα κοτσάνια και τα φύλλα. Στηρίζοντας το τέταρτο στο ένα του πλάι, με μεγάλο μαχαίρι κρατώντας τη λάμα λοξά, αφαιρείτε το σκληρό κεντρικό κομμάτι (φωτ.δεξ.). Στη συνέχεια κόβετε την υπόλοιπη ρίζα όπως κόβουμε σε ροδέλες ένα κρεμμύδι.
Τα κοτσάνια που αφαιρέσατε μην τα πετάξετε. Ψιλοκόψτε τα και φυλάξτε τα σε σακκουλάκι στην κατάψυξη για να τα προσθέσετε σε σούπες. Προσθέτουν πολλή νοστιμιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.