Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Υγιεινές συνταγές/ζυμαρικά (3)

Γεια σας φίλοι μου
Μία πολύ εύκολη, γρήγορη και υγιεινή χορτοφαγική συνταγή θα σας δώσω σήμερα. Πρόκειται για λαζάνια με μελιτζάνες και τυριά. Θα μου πείτε πως οι μελιτζάνες είναι καλοκαιρινός καρπός και έχετε δίκιο. Εγώ όμως μαγείρεψα αυτά τα λαζάνια πριν λίγες ημέρες για κάποιους φίλους και μια που τα είχα μπροστά μου, τα φωτογράφησα λίγο πριν τα ψήσω, οπότε σκέφτηκα να σας δώσω και εσάς τη συνταγή τώρα και φτιάξτε την εσείς όποτε σας αρέσει.
Ο λόγος που δεν σας φωτογράφησα το φαγητό ψημένο είναι, πως το έψησα λίγο πριν καταφθάσουν οι φίλοι μου, για να είναι φρέσκο και έτσι δεν είχα περιθώριο να ασχοληθώ με φωτογραφίες εκείνη την ώρα.
Σας βεβαιώνω πως είναι νοστιμότατο φαγητό. Δοκιμάστε το.
Και μη νομίσετε πως δεν μαγείρεψα και κάτι πιο χειμερινό, για τους φίλους μου. Έφτιαξα και μια χειμωνιάτικη σαλάτα με κόκκινα φασόλια, σαν πρώτο πιάτο. Τη συνταγή της θα σας τη δώσω στην επόμενη κουβέντα μας.
                                   
Λαζάνια με μελιτζάνες και τυριά (1 πυρέξ, 6-8 μερίδες)
9 φύλλα λαζάνια (3 για κάθε στρώση)
2-3 (ανάλογα με το μέγεθος) μελιτζάνες φλάσκες
8 κ.σ. λάδι
1 κ. χυμός ντομάτας
1κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ. ντοματάκια κομμένα ή ανάλογη ποσότητα φρέσκιας ψιλοκομμένης ντομάτας
1 κρεμμύδι μεγάλο
2 σκ. σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
1-2 κόκκους μπαχάρι
Βασιλικό, ρίγανη, θυμάρι, μαϊντανό ψιλοκομμένο,
200 γρ. ανθότυρο
200 γρ. μοτσαρέλα (ξερή) τριμμένη

Α. Ψήνουμε στον φούρνο (αέρα)τις μελιτζάνες κομμένες σε φέτες πάχους ½ εκ. επάνω σε λαδόκολλα, χωρίς λάδι. (να μην παραψηθούν)

Β. Φτιάχνουμε σάλτσα : μαραίνουμε λίγο στο λάδι το κρεμμύδι κομμένο και το σκόρδο, προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τον πελτέ διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι, το φύλλο δάφνης και το μπαχάρι και ελάχιστη ζάχαρη. Βράζουμε μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα μας.

Γ. Στρώνουμε σε πυρέξ σε στρώσεις τα υλικά μας ως εξής:

Σάλτσα, λαζάνια, μελτζάνες, σάλτσα, ντοματάκια ή ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα, ανθότυρο σε τρίμματα, μοτσαρέλα, βασιλικό,  ρίγανη, θυμάρι, μαϊντανό,- λαζάνια, μελιτζάνες….. κ.ο.κ. Τελειώνουμε με την τρίτη στρώση λαζάνια και από πάνω λίγη σάλτσα και μοτσαρέλα. Πασπαλίζουμε τέλος το φαγητό μας με λίγη τριμμένη φρυγανιά, για ωραίο χρώμα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 20-30 λεπτά. Αν χρειαστεί, όταν ψηθεί το βάζουμε για λίγα λεπτά κάτω από το γκριλ, για να πάρει χρώμα. Το αφήνουμε να γίνει χλιαρό πριν το κόψουμε. Κόβεται έτσι και τρώγεται καλύτερα.
Καλή σας όρεξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.