Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (18)


Γεια σας φίλοι μου
Βρήκα σήμερα ψάχνοντας στις σημειώσεις μου, ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε πριν λίγο καιρό σχετικά με την πιθανότητα βελτίωσης της όρασης μέσω άσκησης και σκέφτηκα να σας μιλήσω γι αυτό, γιατί είναι κάτι που πιστεύω πως θα ενδιαφέρει πολλούς .
Το θέμα έχει τεθεί εδώ και πολλά χρόνια και η κλασσική ιατρική δεν το παραδέχεται μέχρι τώρα, όπως και γενικότερα όλες τις συμπληρωματικές θεραπευτικές μεθόδους (πρώην «εναλλακτικές» όπως έχουμε πολλές φορές πει).
Πρόσφατα όμως μία έρευνα που χρηματοδοτήθηκε με 3.500 εκατ. δολάρια από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης της Αμερικής και διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η όραση (κάποιες παράμετροί της) μπορεί να βελτιωθεί με ειδικές ασκήσεις. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο Ιατρικό περιοδικό Journal of vision τον περασμένο Νοέμβριο.
Τα νέα είναι πολύ καλά για όσους απογοητεύονται με την μείωση της όρασής τους όσο περνάνε τα χρόνια, γιατί οι ερευνητές λένε πως δύο μόλις ημέρες εξάσκησης με δύσκολα ερεθίσματα, οδήγησαν τους ηλικιωμένους που συμμετείχαν να δουν τόσο καλά όσο περίπου και οι νεότεροι φοιτητές με τους οποίους συγκρίθηκαν και το αποτέλεσμα αυτό διήρκεσε έως και τρεις μήνες.
Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, λένε οι ερευνητές, γιατί δείχνει τον υψηλό βαθμό της πλαστικότητας του εγκεφάλου στους ηλικιωμένους και οδηγεί στην άποψη πως η εξάσκηση της όρασης είναι πολύ χρήσιμη μέθοδος για την διόρθωση της μείωσης της όρασης που προκαλείται φυσιολογικά με την ηλικία.
Σύμφωνα με τα νεότερα αυτά ερευνητικά δεδομένα, η άποψη πως πρέπει να φορέσουμε γρήγορα γυαλιά πρεσβυωπίας και να μη κουράζουμε τα μάτια μας, δεν ευσταθεί. Αντίθετα θα πρέπει να προσπαθούμε να τα ασκούμε όσο περισσότερο μπορούμε. Προϋπόθεση είναι βέβαια μετά από μία καλή οφθαλμολογική εξέταση να αποκλεισθούν καταστάσεις μη αναστρέψιμες που εμποδίζουν την όρασή μας, όπως ο καταρράκτης, το γλαύκωμα ή η αμφιβληστροειδοπάθεια.
Για όσους ενδιαφέρεστε περισσότερο για το θέμα αυτό, δύο ιστοσελίδες που βρήκα ενδιαφέρουσες και με σημαντικές πληροφορίες είναι οι εξής:
http://www.i-see.org/vtintro.html
http://www.seeing.org/index.html


Με αγάπη


Πηγή: http://www.journalofvision.org/cont...
          http://www.naturalnews.com/vision_i...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.