Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Προσοχή στα φάρμακα του στομάχου! (123)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πριν από καιρό, σε ένα άρθρο μου είχα αναφερθεί στην υπερκατανάλωση που γίνεται από πολλούς στα αντιόξινα φάρμακα. Αυτά δηλαδή που βοηθούν να μειωθούν τα συμπτώματα της γαστρίτιδας ή του έλκους του στομάχου.

Σας είχα αναλύσει τότε, τα προβλήματα που δημιουργεί στον οργανισμό αυτή η
υπερκατανάλωση, που είναι αρκετά, ιδιαίτερα αυτά που σχετίζονται με τη λήψη των νεοτέρων φαρμάκων που λέγονται αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPI), όπως οι γνωστές «πραζόλες» (nexium, losec κ.λπ).

Σε πρόσφατο άρθρο, όμως, ερευνητές ανακάλυψαν άλλο ένα πρόβλημα που προκύπτει από την υπερκατανάλωση αυτών των φαρμάκων, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους ασθενείς.
Τους οδηγούν αυτά σε άνοια!

73.679 άτομα πήραν μέρος σε αυτή την έρευνα ηλικίας 75 ετών και άνω. Από αυτά, 29.510 διαγνώστηκαν με άνοια κατά την διάρκεια της μελέτης (2004- 2011). Μεταξύ αυτών που εμφάνισαν άνοια, 2.950 έπαιρναν τακτικά αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPI) και το ποσοστό ανάμεσά τους αυτών που εμφάνισαν άνοια ήταν σημαντικά μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα άτομα.

Ανάμεσα στα άτομα που εκτός από αυτά τα φάρμακα του στομάχου έπαιρναν και πολλά άλλα φάρμακα (πράγμα που γίνεται συνήθως με τους ηλικιωμένους ασθενείς) το ποσοστό εμφάνισης άνοιας ήταν ακόμη μεγαλύτερο.

Οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αλόγιστη χρήση αυτών των φαρμάκων, ιδιαίτερα από ηλικιωμένους ασθενείς. Όπως αναφέρουν, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως ποσοστό έως και 70 % της συνταγογράφησης των PPI θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί! Συνιστούν στους γιατρούς καλύτερη συμμόρφωση με τους διεθνείς κανόνες χρήσης των φαρμάκων αυτών.

Ο τρόπος με τον οποίο τα PPI επηρεάζουν τον εγκέφαλο δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Ωστόσο, για άλλη μια φορά φίλες και φίλοι σας επισημαίνω πως τα φάρμακα δεν είναι καραμέλες. Δεν μπορούν να αντικαταστήσουν αυτά μία σωστή διατροφή και μια υγιεινή ζωή. Έχουν παρενέργειες. Γι αυτό χρειάζεται προσεκτική χορήγησή τους, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους ασθενείς.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.