Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Τι βοηθάει μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο ; (114)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Καρδιολογικό περιοδικό Circulation, με τα αποτελέσματα μιας έρευνας που έγινε σε ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε καρδιολογικό τμήμα, για ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο.

Όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς, το 20% των ασθενών που νοσηλεύονται για παρόμοιο λόγο, είτε επανεισάγονται για νοσηλεία είτε φεύγουν από τη ζωή μέσα στον επόμενο χρόνο, μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο.


Θέλοντας να καταλάβουν τι είναι αυτό που κάνει άλλους ασθενείς να αλλάζουν τη ζωή τους και να ζουν πολύ καλά μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο, ενώ άλλοι γίνονται χειρότερα ή καταλήγουν, οι ερευνητές αποφάσισαν να μελετήσουν του ψυχολογικούς παράγοντες των ασθενών που θεραπεύθηκαν για οξύ ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο στη κλινική τους, και ζήτησαν από τους ασθενείς της μελέτης τους, να απαντήσουν σε διάφορα ερωτηματολόγια. 
Το ένα διαπίστωνε τον βαθμό αισιοδοξίας των θεραπευμένων ασθενών,  ένα άλλο τον βαθμό ευγνωμοσύνης που ένιωθαν εκείνοι γενικά στη ζωή τους, και άλλα τους βαθμούς άγχους και κατάθλιψης.

Τα αποτελέσματα, μετά από 6 μήνες παρακολούθησης των ασθενών αυτών, ήταν πολύ ενδιαφέροντα. Ο βαθμός αισιοδοξίας βρέθηκε να είναι αυτός που συσχετίζεται άμεσα με μεγαλύτερη φυσική δραστηριότητα και μείωση των επανεισαγωγών στο νοσοκομείο, ενώ αντίθετα ο βαθμός ευγνωμοσύνης δεν βρέθηκε να έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα σε αυτόν τον τομέα, ούτε και οι υπόλοιπες παράμετροι που μετρήθηκαν.

Αυτό δηλώνει, πως ανεξάρτητα από την χαλάρωση που μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό η μείωση του άγχους, ή το αίσθημα της ευγνωμοσύνης, η πίστη πως όλα θα πάνε καλύτερα, που κάνει τον άνθρωπο να ονειρεύεται στόχους και να προσπαθεί να τους υλοποιεί είναι ίσως μεγαλύτερο όπλο υγείας, απ΄όσο είχαμε φανταστεί…

Με αγάπη   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.