Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Άσκηση και μικροβίωμα (55)

Για τον μικροβιακό πληθυσμό που ζει μέσα στο πεπτικό μας σύστημα σας έχω μιλήσει παλαιότερα αρκετές φορές. Είναι αυτός υπεύθυνος για την καλή πέψη των τροφών μας, αλλά και για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Άλλα από τα μικρόβια αυτά είναι ωφέλιμα και άλλα βλαβερά για τον οργανισμό. Η καλή λειτουργία αυτού του τελευταίου εξαρτάται από την σωστή αναλογία αυτών των μικροβίων.  Αλλαγή της αναλογίας τους έχει αντίκτυπο τόσο στον μεταβολισμό  (διαβήτης, παχυσαρκία), όσο και στην αντοχή μας στις λοιμώξεις.
Πολλές οι έρευνες που γίνονται σε αυτόν τον τομέα, ιδιαίτερα για τον έλεγχο της παχυσαρκίας, που αποτελεί μάστιγα για την εποχή μας. Οι περισσότερες από τις έρευνες, μελετούν την σχέση των μικροβίων του εντέρου με την διατροφή. Ωστόσο υπάρχουν και έρευνες, που διαπίστωσαν πως τα μικρόβια αυτά επηρεάζονται και από την άσκηση.
Η άσκηση επηρεάζει, όπως διαπιστώνεται από τις έρευνες,  την αναλογία των μικροβίων του εντέρου υπέρ των ωφελίμων, ενώ συγχρόνως βελτιώνει και την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.  Το κατά πόσο  η βελτίωση του ανοσοποιητικού οφείλεται και αυτή στην βελτίωση της αναλογίας των μικροβίων του εντέρου μένει ακόμη να διερευνηθεί. 

Ωστόσο είναι αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός πως η άσκηση βρέθηκε να επηρεάζει τα μικρόβια του εντέρου.  Και αυτό συμβαίνει όταν η άσκηση δεν είναι εξοντωτική. Στους αθλητές που κάνουν υπερβολική άσκηση, το αποτέλεσμα βρέθηκε να είναι ακριβώς το αντίθετο. Βλαβερό δηλαδή για τον μικροβιακό πληθυσμό του εντέρου και για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αποδεικνύεται όλο και περισσότερο από τις έρευνες η λειτουργία του οργανισμού σαν ένα ενιαίο σύνολο και γίνεται φανερό πως οι θεραπείες στο μέλλον θα πρέπει να στοχεύουν στη βελτίωση αυτού του συνόλου και όχι μεμονωμένα σε κάθε όργανό του, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.