Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Ο ρόλος της αντίληψης στην υγεία και τη ζωή (68)

Γεια σας φίλες και φίλοι
Είναι πολλά τα άρθρα που έχω αναρτήσει μέχρι τώρα σχετικά με το στρες και την αντιμετώπισή του, και θα συνεχίσω να αναρτώ, σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα. Ωστόσο, αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι, πως πολύ σημαντικό ρόλο, ίσως τον σημαντικότερο, στην αντιμετώπιση του στρες κάθε είδους, παίζει η αντίληψη που έχουμε για τα πράγματα.
Ο εγκέφαλός μας αντιδρά στα εξωτερικά ερεθίσματα, ανάλογα με την αντίληψη που έχουμε γι αυτά. Τα ερεθίσματα είναι αυτά που είναι, η δική μας όμως αντίληψη και κρίση τους δίνει νόημα, καλό ή κακό, δημιουργεί συναισθήματα και μέσα από αυτά επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας και ολόκληρου του οργανισμού μας.
Αυτός είναι και ο «όφις» της Χριστιανοσύνης, που έβαλε τους πρωτοπλάστους να φάνε το μήλο της γνώσης του καλού και του κακού… Αυτός ο όφις, η «λογική» μας σκέψη ξεχωρίζει τα πράγματα σε καλά και κακά, οδηγεί στον δυϊσμό, δημιουργεί φόβους και μας πετάει έξω από τον παράδεισο της ενότητας με το Όλο, της αποδοχής και της αγάπης. Δημιουργεί την κόλαση μέσα στην οποία ζει η ανθρωπότητα.
Είναι απίστευτα σημαντικός ο ρόλος της αντίληψης στην αντιμετώπιση του στρες, γι αυτό και σε ένα καινούργιο βιβλίο σχετικό με το στρες που ετοιμάζω τώρα, αφιερώνω ένα ολόκληρο κεφάλαιο σε αυτήν. Ελπίζω να μπορέσει να εκδοθεί σύντομα, και να προσθέσει και αυτό έναν ακόμη τρόπο σκέψης στα όσα αντίστοιχα βιβλία υπάρχουν, που μπορούν να βοηθήσουν όσους το επιθυμούν να κατανοήσουν αυτά τα θέματα και να βοηθηθούν τόσο στην υγεία τους, όσο και στην ζωή τους.
Πριν από ένα χρόνο περίπου, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό newscientist ένα άρθρο, στο οποίο αναφέρονται έρευνες που έχουν αρχίσει να γίνονται σε νοσοκομεία του εξωτερικού, με την τοποθέτηση μιας μεγάλης οθόνης σε θαλάμους ασθενών σε νοσοκομεία, στην οποία προβάλλονται  περίπατοι στην φύση. Οι ασθενείς μπορούν μάλιστα με τηλεκοντρόλ να περπατήσουν εικονικά μέσα στο τοπίο και να απολαύσουν διάφορες γωνιές του.
Οι έρευνες αυτές ξεκίνησαν, μετά από πολλές μετρήσεις που έχουν δείξει πως η επαφή με την φύση, βοηθάει πολύ στην μείωση των ορμονών του στρες και των βλαβών που αυτές προκαλούν στον οργανισμό. Και τα πρώτα αποτελέσματα της εικονικής αυτής επαφής με την φύση, είναι αρκετά εντυπωσιακά.
Οι ερευνητές έχουν ήδη διαπιστώσει πτώση των ορμονών του στρες στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτούς τους θαλάμους, και γρηγορότερη βελτίωση της υγείας τους.
Οι έρευνες βέβαια συνεχίζονται και θα χρειαστεί αρκετός καιρός ακόμη μέχρι το όλο θέμα να γίνει απόλυτα πιστευτό και αποδεκτό και να εξηγηθεί ο τρόπος δράσης αυτής της εικονικής πραγματικότητας στην υγεία, ωστόσο τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν και αυτά τον μεγάλο ρόλο που παίζει η αντίληψη στην υγεία και την ζωή, όπως σας ανέλυσα πιο πάνω.
Σημασία για τον εγκέφαλό μας δεν έχουν τα ερεθίσματα που φτάνουν στις αισθήσεις μας, αλλά το νόημα που εμείς τους δίνουμε. 
Φροντίστε να μην το ξεχνάτε. Πάντα υπάρχει το περιθώριο να δούμε τα πράγματα "αλλιώς" και να αποφύγουμε το καταστροφικό για την υγεία μας στρες.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.