Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Τα μικρόβια του εντέρου και η σχέση τους με τις αλλεργίες και την ψυχική μας υγεία (7)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πολύ συνηθίζεται στην εποχή μας να γίνονται συζητήσεις για τις τροφικές αλλεργίες.  Πολλοί πιστεύουν πως είναι αλλεργικοί στο ένα ή στο άλλο τρόφιμο. Ιδιαίτερη μάλιστα σημασία έχει δοθεί στην αλλεργία στη γλουτένη.

Παλαιότερα πιστεύαμε στην ιατρική πως η αλλεργία αυτή είναι κληρονομική (κοιλιοκάκη). Στη συνέχεια διαπιστώθηκε πως μπορεί κανείς να την αποκτήσει σε οποιαδήποτε ηλικία.
Ένα γερό όμως έντερο, δεν εμφανίζει συχνά τέτοιου είδους αλλεργίες. Αν οι μικροβιακοί πληθυσμοί (μικροβίωμα) του εντέρου βρίσκονται σε σωστή ισορροπία, τέτοιου είδους αλλεργίες δεν συμβαίνουν. Πρέπει λοιπόν να φροντίζει κανείς με την σωστή του διατροφή να βοηθάει αυτή την ισορροπία. 

Όπως έχουμε ξαναπεί, τροφές πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες (λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, φρούτα) τρέφουν και συντηρούν τα «φιλικά» μικρόβια του εντέρου μας, χαρίζοντάς του υγεία, ενώ τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση (φυσικό γιαούρτι, κεφίρ, ξινολάχανο, ψωμί ζυμωμένο με προζύμι) εμπλουτίζουν το έντερο σε προβιοτικά («φιλικά» μικρόβια) βοηθώντας και πάλι την καλή του λειτουργία.

Δεν επηρεάζει όμως μόνον το ανοσοποιητικό μας σύστημα η λειτουργία του εντέρου μας. Επηρεάζει όπως έχει πια αποδειχθεί και την λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.
Η γιατρός και διατροφολόγος Dr. Natasha Campbell-McBride έχει γράψει ένα βιβλίο με τον τίτλο Gut and Psychology Syndrome (το έντερο και το ψυχολογικό σύνδρομο) στο οποίο αναφέρεται στις διαπιστώσεις που η ίδια έχει κάνει (έχοντας αυτιστικό παιδί) όσον αφορά την σχέση ενός γερού πεπτικού συστήματος και της λειτουργίας του εγκεφάλου. Στην κλινική μάλιστα που διατηρεί στο Cambridge, διδάσκει ενήλικες και παιδιά πώς να αντιμετωπίζουν με τη σωστή διατροφή προβλήματα όπως  συμπεριφορικές και μαθησιακές δυσκολίες καθώς και διαταραχές του πεπτικού και του ανοσοποιητικού.

Η σωστή μας διατροφή δεν είναι επομένως μόνον απαραίτητη για την αντιμετώπιση των στρες της ζωής, όπως πολλές φορές μέχρι τώρα σας έχω πει. Παίζει αυτή σημαντικότατο ρόλο στην υγεία μας γενικότερα.

Ωστόσο τα άτομα που παρουσιάζουν ήδη κάποιο πρόβλημα τροφικής αλλεργίας, καλό είναι να αποφεύγουν για λίγο όποια τροφή τους πειράζει, και να παίρνουν προβιοτικά  σε χάπια, (προσοχή να αναγράφεται στο κουτί πως περιέχονται ζωντανοί μικροοργανισμοί) έως ότου αποκατασταθεί η σωστή λειτουργία του εντέρου τους.

Έρευνες έχουν δείξει πως παιδιά που παρουσίαζαν ατοπική δερματίτιδα στο γάλα της αγελάδας, θεραπεύτηκαν μετά από την χορήγηση προβιοτικών. Έρευνες επίσης έχουν δείξει πως η χορήγηση προβιοτικών σε αλλεργικές εγκύους επί ένα μήνα πριν την γέννα, καθώς και επί ένα εξάμηνο στη συνέχεια στα παιδιά που γεννήθηκαν,  βοήθησε πολύ αυτά τα τελευταία να μην εμφανίσουν και εκείνα αλλεργίες, όπως συνηθίζεται.

Φροντίστε λοιπόν τη διατροφή σας και τη διατροφή των παιδιών σας. Μην ξεχνάτε πως είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της στην υγεία μας.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.